« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Pahor misli unaprijed

Europa klizi u recesiju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

recesija

,

EU

,

Borut Pahor

,

slovenski izbori

Najvjerojatniji mandatar za sastav nove slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u nedjelju da želi formirati politički i programski homogenu koaliciju koja će pripremiti paket mjera za "teško razdoblje" recesije koja će zahvatiti Europu, ne izbjegavajući pritom ni nepopularne mjera, te da će mu glavni cilj biti poticanje konkurentnosti u gospodarstvu, a ne socijalne potpore slabijim slojevima.

"Europa klizi u recesiju koja će najprije zahvatiti financijski, a onda i realni sektor, a to ćemo osjetiti i u Sloveniji", rekao je Pahor u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV.

Bude li formirao vladu, Pahor je rekao da je važnije da ona bude politički i programski homogenija kako bi mogla donositi teške odluke, ali da će zagovarati politiku dijaloga s interesnim skupinama, te usku suradnju s parlkamentom i opozicijom.

Pahor je rekao da je njegova stranka u svom izbornom programu predložila paket mirovinske reforme koji u Bruxellesu još ocjenjuju nedovoljno radikalnim, te zdravstvenu reformu koja će istim sredstvima zajamčiti dobru razinu usluga javnom sektoru, te smanjiti broj koncesija u zdravstvu.

Pahor je rekao da se kao predsjednik buduće vlade neće libiti ni nepopularnih poteza kao što je revizija socijalnih primanja putem izrade jedinstvenog registra socijalnih pomoći, a u slučaju da te mjere ne naiđu na odobravanje javnosti, bit će spreman i tražiti glasovanje o povjerenju vladi u parlamentu.

Kao glavni cilj reformi koje Slovenija treba izvesti u dolazećem razdoblju smanjene gospodarske aktivnosti i u očekivanju recesije, Pahor je najavio da će se za nekoliko posto smanjiti porezno opterećenje poslodavaca, a istodobno stimulirati ulaganja u nove tehnologije i znanost, dok će se istodobno ići u liberalizaciju tržišta rada.

No, sve to, naglasio je, radit će se u komunikaciji sa sindikatima i poslodavcima u okviru ekonomsko-socijalnog vijeća.

Pahor je također rekao da nakon završenih izbora i sastavljanja nove vlade želi političko smirivanje i suradnju s oporbom u nacionalno važnim pitanjima, pri čemu je spomenuo i takav dijalog u rješavanju otvorenih pitanja s Hrvatskom. (HINA)

28.09.2008. 23:49:43
Novi komentar
nužno
nužno