« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Oteti turisti su u Čadu

Šestorica otmičara ubijena

Turisti u Egiptu i dalje odlaze na izlete u pustinju
Turisti u Egiptu i dalje odlaze na izlete u pustinju (Reuters)
Više o

Egipat

,

otmica

,

Čad

,

Sudan

,

oteti turisti

Sudanska vojska priopćila je da je ubila vođu skupine koja je otela jedanaestero turista iz Europe i osmero Egipćana ali da se taoci sada nalaze u Čadu, izvijestila je sudanska državna agencija SUNA, kako prenosi Reuters.

SUNA je prenijela izjavu vojske da je jedna od njenih postrojbi uz vođu skupine ubila još petoricu otmičara i zarobila dvojicu u oružanom sukobu u blizini tromeđe s Libijom i Egiptom.

Vojska je rekla da su "preliminarne informacije" pokazale da je 19 talaca bilo u Čadu te da ih čuva tridesetak naoružanih osoba.

Vojska je zaplijenila bijelo vozilo koje pripada egipatskoj turističkoj agenciji kao i papire koji povezuju otmičare sa Sudanskom oslobodilačkom armijom (SLA), pobunjeničkom skupinom iz Darfura, izvijestila je SUNA. Glasnogovornici darfurskih pobunjeničkih skupina SLA zanijekali su bilo kakvu povezanost s otmicom.

Vojna postrojba je pretraživala područje uz egipatsku granicu a na povratku je presrela bijelo vozilo. Osobe u vozilu odbile su stati i otvorile su vatru na vojnike. "U sukobu je ubijeno šestoro naoružanih osoba uključujući i Bakhita, vođu otmičara koji je čadski državljanin i zarobljena još dvojica od kojih je jedan Sudanac", stoji u priopćenju sudanske vojske.

Čadska vlada, prenosi AFP, priopćila je da "nije ništa primijetila" na svojem teritoriju, dodajući da se pita ne provodi li Sudan "medijsku operaciju".

"Iznenadila nas je ova vijest iz Khartuma. Pratili smo događaje putem medija. Pitamo se nije li posrijedi medijska operacija Sudana kako bi se preokrenulo mišljenje javnosti", rekao je glasnogovornik vlade i ministar informiranja Mahama Hissene.

Prema francuskim vojnim izvorima ni pripadnici EUFOR-a, europskih snaga razmještenih na istoku Čada, ni pripadnici EPERVIR-a, francuskih vojnih snaga oje se u Čadu nalaze od 1986., nisu primijetili otmičare na čadskom teritoriju.

Prethodno je u nedjelju sudanski visoki dužnosnik izjavio da su otmičari vratili taoce iz Libije u Sudan te da se čini kako se sad kreću prema egipatskoj granici. "Sigurnosne službe otkrile su u subotu da su se otmičari vratili s taocima na sudanski teritorij", kazao je Ali Youssouf, direktor protokola u sudanskom ministarstvu vanjskih poslova, izvijestila je sudanska službena agencija Suna.

Libija je u subotu opovrgnula da se taoci nalaze na njenom teritoriju. Egipatska vlada i mnogi politički analitičari uglavnom su isključili mogućnost da iza otmice stoje politički motivi. Egipatski su dužnosnici rekli da su otmičari zatražili otkupninu od njemačke vlade, a jedan je dužnosnik službi sigurnosti naveo da je riječ o šest milijuna eura.

Skupina turista oteta je 19. rujna na safariju u vozilu na krajnjem jugozapadu Egipta, a u njoj je 11 turista - pet Talijana, pet Nijemaca i jedna Rumunjka te osam Egipćana - dva vodiča, četiri vozača, pogranični čuvar i direktor agencije koja je organizirala safari. Ubrzo nakon otmice, taoci su odvedeni u Sudan u područje Jebel Aounata, planinskog lanca između Egipta, Sudana i Libije. (HINA)

28.09.2008. 23:41:47
Novi komentar
nužno
nužno