« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
svjetske burze

Pad cijena na Wall Streetu

Iako u cjelokupnom izvješću ima i pozitivnih činjenica, analitičari se boje da se oporavak gospodarstva ipak ne razvija onako kako su predvidjeli.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (arhiva)
Više o

dionice

,

svjetske burze

,

Wall Street

,

oporavak burzi

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

oporavak gospodarstva

,

stanje dionica

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale nakon podatka o oštrom padu industrijske aktivnosti u SAD-u, ali i zbog najava usporavanja kreditiranja u Kini, što bi izazvalo pad potražnje za sirovinama i tako narušilo oporavak svjetskog gospodarstva.

Dow Jones indeks pao je 0,29 posto, na 9.070 bodova, dok je S&P 500 indeks oslabio 0,46 posto, na 975 bodova. Nasdaq indeks izgubio je, pak, 0,39 posto, zaronivši na 1.967 bodova.

Ulagače je jučer pokolebao podatak da su narudžbe trajnih proizvoda u američkoj industriji u lipnju pale 2,5 posto, što je njihov najveći pad od siječnja i znatno veći nego što su analitičari očekivali.

U cjelokupnom izvješću o narudžbama ima i pozitivnih elemenata, no podatak o padu ukupnih narudžbi u industriji ne potvrđuje teze o oporavku gospodarstva, kažu analitičari.

Negativno je na tržište utjecao i oštar, 5-postotni pad cijena dionica na burzi u Šangaju, nakon vijesti da će dvije najveće kineske banke u državnom vlasništvu zauzdati kreditiranje.

Kako je Kina veliki uvoznik sirovina, usporavanje kreditiranja moglo bi dovesti, kažu analitičari, do pada potražnje za sirovinama i usporavanja rasta trećeg po veličini svjetskog gospodarstva.

Tako je već jučer terminska cijena nafte pala gotovo 6 posto, na 63,35 dolara po barelu. Posljedica je to i podatka o iznenađujuće snažnom rastu zaliha 'crnog zlata' u SAD-u, što ukazuje na slabost potrošnje Amerikanaca.

Zbog toga se jučer pod pritiskom našao energetski sektor, pa je S&P indeks tog sektora potonuo 2,1 posto, a među najvećim je gubitnicama bila dionica Chevrona s padom cijene od 1,8 posto.

Snažno je, 2,1 posto, pao i S&P indeks rudarskog sektora, pri čemu je najveća gubitnica bila dionica tvrtke Freeport-McMoRan, koja je pojeftinila više od 5 posto.

U fokusu ulagača bili su jučer i Microsoft te Yahoo, nakon što su ta dva tehnološka diva najavila partnerstvo u području oglašavanja i online pretraživanja.

I dok je prvotno ta vijest pozitivno utjecala na dionice tih kompanija, entuzijazam ulagača kasnije je splasnuo, pa je cijena Yahooa potonula više od 12 posto. Dionica Microsofta poskupila je, pak, 1,4 posto, dok je cijena dionice Googlea, izravnog konkurenta tom partnerstvu, pala 0,8 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,4 posto, na 4.547 bodova. DAX indeks Frankfurtske burze skočio je, pak, 1,85 posto, na 5.270 bodova, dok je pariški CAC porastao 1,04 posto, na 3.365 bodova.

Izvor: Hina

30.07.2009. 10:00:54
Novi komentar
nužno
nužno