« Biznis
objavljeno prije 15 godina

ArcelorMittal objavio tromjesečni gubitak

Čelični div očekuje loš nastavak poslovanja i do kraja godine

(Getty Images)
Više o

ArcelorMittal

,

proizvođač čelika

Najveći proizvođač čelika u svijetu ArcelorMittal izvijestio je u srijedu da je u drugom tromjesečju zabilježio neto gubitak u visini 792 milijuna dolara (581 milijun eura), najavivši postupan oporavak tržišta u drugoj polovini godine.

Neto gubitak više je nego dvostruko premašio prognoze analitičara koji su predviđali gubitak u visini 375 milijuna dolara. Usporedbe radi, u drugom tromjesečju prošle godine kompanija je zabilježila dobit od 5,84 milijarde dolara.

Najnoviji je rezultat ujedno treći uzastopni tromjesečni gubitak ArcelorMittala koji je prvo tromjesečje zaključio u minusu od 1,1 milijardu a posljednje prošlogodišnje tromjesečje u minusu od 2,6 milijardi dolara.

Prihodi su mu u razdoblju od travnja do lipnja više nego prepolovljeni na 15,18 milijardi dolara, odražavajući urušavanje potražnje na dva ključna tržišta, građevinskom i automobilskom.

Na operativnoj je razini kompanija zabilježila dobit od 1,22 milijarde dolara, istaknuvši da očekuje njezin rast na 1,4 do 1,8 milijardi dolara u sadašnjem tromjesečju.

"Proteklih smo tjedana počeli uočavati prve znakove oporavka", istaknuo je u službenom priopćenju izvršni direktor tvrtke Lakshmi Mittal.

Ako se stanje u gospodarstvu ponovno ne pogorša, trebali bismo svjedočiti postupnom poboljšanju u drugoj polovini godine iako će cjelovit oporavak biti spor, naglasio je.

Krajem lipnja neto dug tvrtke iznosio je 22,9 milijardi dolara.

Izvor: Hina

29.07.2009. 10:31:15
Novi komentar
nužno
nužno