« Ekosfera
objavljeno prije 11 mjeseci i 10 dana
ODLIČNO

Ozonska rupa iznad Antarktike najmanja od 1988.

Znanstvenici tvrde kako njihove satelitske snimke prvi put dokazuju da se smanjuje koncentracija klora koji razara ozonski omotač

Ozonska rupa je najmanja u posljednjih 30 godina
Ozonska rupa je najmanja u posljednjih 30 godina (NASA)
Više o

ozonske rupe

,

Antarktika

Ozonske rupe malo su se povukle s naslovnica, ustupivši mjesto ostalih katastrofalnim posljedicama ljudskog nemara, no ovu vijest vrijedi objaviti kako bi se pokazalo da se zajedničkim snagama ipak nešto može.

Naime, najnovije istraživanje koje je provela NASA jasno je potvrdilo da se svijet može ujediniti u sprječavanju ekoloških katastrofa i ispraviti pogreške.

Ozonska rupa iznad Antarktike pokazuje znakove oporavka. Znanstvenici tvrde kako njihove satelitske snimke prvi put dokazuju da se smanjuje koncentracija klora koji razara ozonski omotač, a tu pozitivnu promjenu izravno povezuju s preventivnim djelovanjem čovječanstva, započetim još 80-ih godina prošlog stoljeća.

Ozonski omotač iznad Antarktike otvori se svakog rujna, a rupa je 2017. bila veličine 20 milijuna m2, što je ispod prosjeka od 26 milijuna m2. Također, to je najmanja površina ozonske rupe od 1988. godine.

Znači, možda ipak ima vremena za nas...

08.01.2018. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno