« Žene
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
UN-OV ZNAK PAŽNJE

Ovogodišnji dan žena posvećen djevojkama iz ruralnih krajeva

"Seoske žene i djevojke kojima je ove godine posvećen Dan žena čine četvrtinu svjetskog stanovništva, a pri dnu su po gospodarskim, društvenim i političkim pokazateljima", rečeno je

Fotografija vijesti
Više o

UN

,

Dan žena

,

Međunarodni dan žena

,

emancipacija

Emancipacija seoskih žena - put prema ukidanju gladi i siromaštva, ovogodišnja je tema kojom UN obilježava 8. ožujka, Međunarodni dan žena, na koji udruge tradicionalno pozivaju na punopravno uključivanje žena u svijet odlučivanja, ali podaci rječito govore da su u golemim dijelovima svijeta žene još obespravljene i žrtva nasilja, javlja Hina.

"Seoske žene i djevojke kojima je ove godine posvećen Dan žena čine četvrtinu svjetskog stanovništva, a pri dnu su po gospodarskim, društvenim i političkim pokazateljima, od plaća, obrazovanja do sudjelovanja u donošenju odluka", rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u povodu Međunarodnog dana žena koji se u cijelom svijetu obilježava 8. ožujka.

Ove je godine posvećen seoskim ženama koje igraju ključnu ulogu u kućanstvima i zajednicama, pridonose poljoprivrednom i ruralnom razvoju, proizvodnji hrane i smanjuju stopu siromaštva u svojim zajednicama, navodi UN prema čijim podacima seoske žene čine 43 posto radne snage u poljoprivredi, negdje i 70 posto.

Unatoč brojnosti, velik broj seoskih žena još živi u nepovoljnom položaju u odnosu na muškarce u pristupu zdravstvu, obrazovanju, mogućnosti odobrenja zajma i u pravu nasljeđivanja zemljišta.

Stanovnice zemalja u razvoju rijetko su vlasnice zemljišta koje obrađuju - prema podacima Međunarodne organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) žene su vlasnice samo 20 od 100 poljoprivrednih zemljišta u svijetu.

Kada bi žene imale jednak pristup proizvodnim izvorima kao muškarci, povisile bi učinak i prinose na svojim zemljištima za 20 do 30 posto i tada od 100 do 150 milijuna ljudi ne bi umiralo od gladi, navodi UN.

"Žene su prve žrtve kriza, bilo da je riječ o krizi hrane, ratovima i sukobima, klimatskim promjenama, gospodarskim recesijama i društvenim prevratima", rekla je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay u četvrtak u Ženevi i pozvala svijet da "iskoristi golem potencijal žena".

Žene prema statistikama imaju samo 19,3 posto zastupničkih mjesta u parlamentima diljem svijeta, a u gospodarstvu od 500 najvećih svjetskih tvrtki samo njih 12 vodi žena.

S premalo žena u politici i premalo žena na čelu industrije, one ne odlučuju o izlazima iz svjetskih kriza. Posebna UN-ova izvjestiteljica za nasilje nad ženama Rashida Manjoo, upozorila je na trajnu rodnu neravnopravnost. Kada su žrtve obiteljskog nasilja žene su diskriminirane i pri pristupu pravdi.

Zbog diskriminacije u pristupu zdravstvenoj skrbi oko 1000 žena svakoga dana umire zbog komplikacija vezanih uz trudnoću, a koje je moguće izbjeći, upozorila je organizacija Liječnici bez granica (MSF).

U Povodu Dana žena u priopćenju objavljenom u Ženevi MSF navodi da u svijetu 15 posto trudnoća donosi komplikacije sa smrtnim posljedicama.

08.03.2012. 15:34:43
Novi komentar
nužno
nužno