« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
NAJAVE

Otvorenje izložbe Tomislava Horvata u Galeriji Događanja

Skulptura je u prirodnoj veličini, prikazuje čovjeka kakao sjedi u fotelji, inspirirana istoimenim filmskim klasikom

Kum je prva skulptura Tomislava Horvata
Kum je prva skulptura Tomislava Horvata (KNAP)
Više o

izložba

,

kiparstvo

,

KNAP

,

Galerija Događanja

,

Tomislav Horvat

Specifična metoda rada Tomislava Horvata, koju je sam autor nazvao mozaik - skulpturizam, oslanja se na nekoliko karakteristika - gotovo zen strpljenje, dugotrajnost procesa izrade, realizam te upotreba i prenamjena industrijski proizvedenih materijala. Naime, u stvaralačkom jeziku Tomislava Horvata šibice postaju materijal od kojega nastaju skulpture. Zanimljiva je činjenica da je mozaik - skulpturalizam, Horvatov umjetnički jezik, nastao izvan umjetničkih centara i paradigmi te ga kao takvog možemo promatrati kao autentični stvaralački čin proizašao iz unutarnje potrebe autora, izvan umjetničkih kružoka i trendova.

U Galeriji Događanja Horvat izlaže skulpturu Kum iz 2013. godine. Kum je ujedno i prva umjetnikova skulptura. Izrada je trajala godinu i pol dana, a u skulpturu je ugrađeno 117 000 šibica. Skulptura je u prirodnoj veličini, prikazuje čovjeka kakao sjedi u fotelji, inspirirana istoimenim filmskim klasikom.

Realizam prikaza, posebno s obzirom na materijal izrade, je zaista impresivan. Sam odabir teme, u široj interpretaciji, možemo sagledati u kontekstu društveno-političkih zbivanja, funkcioniranja vlasti na lokalnom i državnom nivou, no tada već možda ulazimo u polje nadinterpretacije.

Sam za sebe, Horvatov Kum fascinantno je djelo i gotovo je nemoguće u njemu ne vidjeti sve sate i silno strpljenje koje je unešeno za njegovu izradu. Ovaj nas rad podsjeća da želja za stvaranjem, kao i autentični kreativni izrazi nisu privilegija umjetničkih elita već ljudska potreba koja se može realizirati bez obzira na kontekst u kojem nastaje. Uz strpljenje, rad i predanost, Tomislav Horvat svojim djelom upravo to pokazuje.

Izložba se otvara 22. veljače, a otvorena je do 8. ožujka.

20.02.2019. 14:29:00
Novi komentar
nužno
nužno