« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
VODNJAN

Otvoreni Dani mladoga maslinovog ulja

Petu godinu za redom posjetitelji imaju priliku svim osjetilima doživjeti najbolje proizvode istarskog i jadranskog maslinarstva

(Srećko Niketić/Cropix)
Više o

Dani mladoga maslinovog ulja

,

Vodnjan maslinovo ulje

Dani mladoga maslinovog ulja, koji su danas svečano otvoreni u Vodnjanu, okupili su šezdesetak maslinara iz Hrvatske, Italije i Slovenije koji su na 38 štandova izložili oko 150 uzoraka maslinova ulja.

Vodnjanski Dani mladoga maslinovog ulja već petu godinu zaredom okupljaju maslinare i uljare Jadranske euroregije radi promidžbe istarskih mladih maslinovih ulja te širenja kulture i vrijednosti istarskih vrhunskih kulinarskih delicija.

"Nemjerljiv je učinak koji ovakve manifestacije imaju u promociji konzumiranja kvalitetnoga maslinovog ulja", rekao je vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović i dodao kako maslinarstvo nije samo hobi, nego ozbiljan posao od kojeg se može živjeti. Istaknuo je da je Vodnjan ponosan na tu manifestaciju, koja nije prepoznatljiva samo u Istri, nego i šire.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolović rekao je otvarajući te dane da je Vodnjan tim sajmom "preuzeo inicijativu razvoja maslinarstva u Istri i postao istarsko središte maslinarstva". Dodao je da će se Istarska županija već iduće godine s mjerodavnim ministarstvom i proizvođačima maslinova ulja iz Istre dogovoriti o zaštiti njegova geografskog porijekla.

Zainteresirani smo da se zaštita maslinova ulja definira u skladu s propisima kako ne bismo zatvorili proces daljnjeg razvoja maslinarstva, poručio je Antolović i dodao kako u Istri postoji čak dvadeset uljara koje prerađuju masline.

Član Organizacijskog odbora i poznati istarski maslinar Sandi Chiavalon ustvrdio je kako je maslinarstvo u posljednjih pet godina postalo stup razvoja gospodarstva Istarske županije te izvozni proizvod.

Dani mladoga maslinovog ulja održavaju se do nedjelje, a posjetitelji će imati priliku biti i na mnogim stručnim predavanjima. Među predavačima bit će i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Josip Kraljičković, koji će održati predavanje o predstavljanju Hrvatske poljoprivredne komore, te poznati stručnjak Marco Oreggia, najveći autoritet u svijetu maslinova ulja, koji će održati predavanje o Hrvatskoj u međunarodnome maslinarstvu.

Održat će se i cjelodnevni kulinarski show, najveći u Hrvatskoj, na kojem će više od trideset kuhara u tri dana pripremiti više od pedeset različitih jela. (hina/metro-portal)

20.11.2009. 15:12:26
Novi komentar
nužno
nužno