« Film
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
26. DHF

Otvoreni 26. Dani hrvatskog filma

Dodjelom Zlatnog Oktavijana Pavlu Štalteru i projekcijama prvog bloka filmova iz natjecateljskog programa započelo novo festivalsko izdanje

Pavao Štalter dobio je nagradu za životno djelo
Pavao Štalter dobio je nagradu za životno djelo (Nina Đurđević)
Više o

Dani hrvatskog filma

,

Pavao Štalter

Sinoć su u punoj dvorani kina Tuškanac otvoreni 26. Dani hrvatskog filma. U ovogodišnje festivalsko izdanje okupljene su uveli voditelji ceremonije, glumci Mia Biondić i Petar Cvirn, a kao filmski uvod poslužila je festivalska špica u režiji Mirne Zgrabljić i kratkometražni film Zagreb u svjetlu velegradaOktavijana Miletića iz 1934. 

Na otvaranju DHF-a dodijeljena je nagrada Zlatni Oktavijan koju Društvo hrvatskih filmskih kritičara dodjeljuje istaknutim filmskim umjetnicima za životno djelo. Predstavnik društva kritičara Igor Saračević uručio je nagradu Pavlu Štalteru, jednom od pionira i značajnom predstavniku Zagrebačke škole crtanoga filma koji je kao strpljiv, pedantan, predan i maštovit scenograf te glavni crtač nesebično oplemenjivao filmove drugih autora Zagrebačke škole, a u vlastitim se djelima ponajprije oslanjao na slikarsku likovnost, ugođaj, ritam i sentiment.

"Za ovaj svoj dugi put, od daleke 1957. godine u animiranom filmu dugujem zahvalu ekipi i autorima Zagreb filma na kolegijalnoj suradnji i nesebičnoj potpori", izjavio je povodom primitka nagrade Pavao Štalter, a potom je prikazan njegov najpoznatiji film Maska crvene smrti iz 1969. godine.

Publici se potom obratila Ljiljana Perišić, ravnateljica Centra za kulturu Trešnjevka, glavnog nositelja organizacije ovogodišnjih Dana, koja je izrazila zadovoljstvo što je ljetna filmska ponuda izmaknula iz strogog centra Zagreba i zatvorenih postora - u Park Stara Trešnjevka i na Ljetnu pozornicu Tuškanac. 

U ime gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević poželjela ljubiteljima filma da ih za vrijeme uživanja u najboljim hrvatskim ostvarenjima posluži lijepo vrijeme te proglasila Dane hrvatskog filma otvorenima.

U večeri otvorenja prikazani su filmovi Ježeva kuća Eve Cvijanović, Posljednji izazov Božidara Trkulje, Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka, Zvir Miroslava Sikavice i Zva' ću te Rina Barbira.

* Film Zagreb u svjetlu velegrada prikazuje se uz ustupanje audiovizualnog gradiva Hrvatskog državnog arhiva /HR-HDA-1386/ Zbirke hrvatskih kratkometražnih filmova.

SUBOTA NA DHF-u 

U subotu program DHF-a u kinu Tuškanac kreće već od 15 sati uz dokumentarni film Darija JuričanaGazda o Ivici Todoriću, a nastavlja se u 17 sati uz blok natjecateljskog programa koji između ostalog donosi novi eksperimentalni film Ane Hušman Volim te Ines te animiranu ljubavnu priču smještenu u računalnu igru Gamer Girl Irene Jukić Pranjić. 

U Tuškancu će se filmovi iz natjecateljskog programa također moći pogledati u bloku od 19 sati dok je u 23 sata na rasporedu program U gostima koji donosi rijetko viđena ostvarenja Karpa Godine, Dušana Makavejeva, Ivana Martinca, Ivana Ladislava Galete, Brede Beban i Rudolfa Frančeka koje su spomenuti autori snimali izvan svojih domicilnih zemalja. 

Natjecateljski program DHF-a na Ljetnoj pozornici Tuškanac od 21:30 uključuje igrani film mlade redateljice Nikice Zdunić Opet, unedogled s Tihanom Lazović i Draženom Čučekom, animirani filmManivald u režiji Chintis Lundgren koji je na Animafestu osvojio Grand prix Hrvatskog natjecanja te poetski eksperimentalni film ivana Faktora Sve bih ostavio ovdje.

Nizom epizoda animiranih filmova iz serije o Baltazaru subotu počinje program projekcija u Parku Stara Trešnjevka koji će svake večeri od 21:30 sati sve do ponedjeljka funkcionirati kao kvartovsko kino na otvorenom.

U slučaju kiše program s ljetne pozornice Tuškanac održava se u kinu Tuškanac. 

Ulaz ne sve programe DHF-a je besplatan.

17.06.2017. 14:14:00
Novi komentar
nužno
nužno