« Kultura
objavljeno prije 5 mjeseci i 12 dana
IZLOŽBE

Otvorena samostalna izložba Nike Petrović Grilc

Svečano je otvorena samostalna izložba "Danubius" umjetnice Nike Petrović Grilc u izložbenom prostoru kulturne udruge Nova Akropola, Ilica 36 /1. kat u Zagrebu

Nika Petrović Grilc
Nika Petrović Grilc (Marco Carraro)
Više o

izložba

,

Nika Petrović Grilc

Na otvorenju izložbe je Ivančica Krivdić predstavila djelovanje udruge Nova Akropola, kustosica izložbe povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu Danubius koja se sastoji od ambijentalne prostorne instalacije sastavljene od niza lopiža te keramičarskih kompozicija objedinjenih u tematske misaone cjeline i video rada koji bilježi performans autorice Nike Petrović Grilc na obali Dunava.

Švec Španjol istaknula je kako je riječ o iznimnoj mladoj umjetnici koja u svom umjetničkom djelovanju spaja tradicionalne tehnike poput keramike sa suvremenim medijima kao što su fotografija, video radovi i performans. Na kraju govora kustosica Švec Španjol citirala je majku umjetnice riječima: "Tradicija nije obožavanje pepela, već predaja vatre, to je ono što je Predrag predao svojoj kćeri - ljubav i entuzijazam te sve one vrijednosti koje su ugrađene u te lopiže - zajedništvo i pomoć."

Umjetnica Nika Petrović Grilc zahvalila se na organizaciji i pomoći oko realizacije izložbe, svim posjetiteljima na dolasku, a ponajviše svojoj obitelji i prijateljima na podršci u radu. Umjetnicu su svojim dolaskom podržale i mnogi kolege i kolegice umjetnici kao što su Nedeljko Tintor, Vlasta Pastuović Aleksić, Nikolina Knežević, Ljubica Lovrenčić i mnogi drugi.

O izložbi:

Umjetnica Nika Petrović Grilc predstavila se video radom Danubius kao i izborom keramike u vidu keramičkih instalacija i keramičkih kompozicija. Uzimajući Dunav kao nit poveznicu između Beča - grada u kojem živi i Hrvatske - zemlje iz koje dolazi, Nika Petrović Grilc interpretira duboku i često posve nesvjesnu isprepletenost ljudi, kultura i gradova; čovjeka i prirode; čovjeka i umjetnosti; ali i neospornu povezanost čovjeka i vlastitih korijena.

Višestoljetna tradicija iškog lončarstva dio je obiteljskog naslijeđa koji je Nika Petrović Grilc preuzela od svog oca i tako postala prva iška lopižarka njegujući tradicijsko lončarstvo otoka Iža koje je 2009. godine proglašeno za nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Kroz direktan dodir s materijom Nika Petrović Grilc intuitivno upoznaje osobnosti gline i otkriva mogućnosti koje ona pruža.

Oblikujući željene forme inspirirane prirodom autorica utkiva vlastitu energiju i emocije u završno djelo. Dovršene keramičke posude umjetnica vraća na ishodište - obalu rijeke Dunav gdje često crpi inspiraciju za svoj rad, ali i osjeća prirodnu povezanost s domovinom kroz rijeku koja protječe i spaja cijeli niz europskih država uključujući i Hrvatsku.

Uzimajući glinu kao glavni medij izričaja Nika Petrović Grilc uspjela je objediniti poticaje iz prirode - zvukove, oblike, teksture i strukture te ih transformirati u niz arhetipskih, ali i suptilnih, gotovo lirskih, keramičkih posuda. Nastale forme utjelovljenje su svega onoga što je umjetnica osjetila, spoznala i doživjela te protkala vlastitim obiteljskim naslijeđem, ali i individualnim senzibilitetom stvorivši pritom ciklus iskonskih vrijednosti koji istovremeno spaja prošlost i sadašnjost, tradicionalne i suvremene medije, prirodu i velegrad i time u konačnici biva izraz sadašnjosti uz maksimalno poštivanje i zahvalnost tradiciji i naslijeđu.  (iz predgovora izložbe Sonje Švec Španjol)

O umjetnici:

Nika Petrović Grilc keramičarka je i multimedijalna umjetnica. Maturirala je modni dizajn na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, završila studij međukulturalne komunikacije na Karl-Franzens fakultetu u Grazu, gdje je ujedno i diplomirala na Akademiji primijenjene fotografije, a magistrirala na Ljubljanskom Arthouse-u. Trenutno piše doktorat na Fakultetu primijenjene umjetnosti u Beču i aktivno stvara na keramičarskom odjelu. Još kao dijete, od oca je naučila staro znanje izrade tradicijskog lončarstva otoka Iža, a 2019. godine Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske proglasilo ju je nositeljicom tog nematerijalnog kulturnog dobra. Stručne keramičarske radionice pohađala je u Jingdezhenu, kineskom gradu porculana, a 2022. ostvarit će Artist in Residence program u Fupingu, također u Kini. Sudjelovala je na preko 40 međunarodnih skupnih izložbi, a ostvarila četiri samostalne. Članica je ULUPUH-a i HDLU-a Zagreb.

Web stranica: www.nikapetrovic.com

Piše: Perceive Art
14.12.2021. 08:31:00
Novi komentar
nužno
nužno