« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
IZLOŽBE

Otvorena je retrospektivna izložba Feđe Vučemilovića''

Njegova fotografija uvijek prikazuje više od onoga što se vidi – njom se komunicira umjetnički i kulturni događaj iako prikazuje statičku situaciju ili isječak iz događaja koji se razvija u urbanom prostoru

Fedor Vučemilović
Fedor Vučemilović (Arhiva)
Više o

izložba

,

Fedor Vučemilović

Fedor Vučemilović s preko 100 fotografija pruža retrospektivni uvid u njegovo eksperimentalno stvaralaštvo na granicama konceptualne i medijske umetnosti te nas suočava nas s novim modalitetima vidljivog, prikazivog i nevidljivog.

Kao fotograf, konceptualni i postkonceptualni umjetnik pojavio se nakon dominacije tzv. „umjetničke fotografije“, što znači medijskih, vizualnih, plastičnih i likovnih eksperimenata modernističkih i neoavangardnih fotografa.

U odnosu na fotografiju kao „tehničku sliku“ izuzetnih i imanentnih vizualnih, plastičkih i likovnih odlika, razvio je hladan fotografski diskurs koji je naglasio dokumentarne, a zatim i konceptualne aspekte fotografskog rada: od analize do produkcije „nove“ ili „kulturološki alternativne“ stvarnosti.

Njegova fotografija uvijek prikazuje više od onoga što se vidi – njom se komunicira umjetnički i kulturni događaj iako prikazuje statičku situaciju ili isječak iz događaja koji se razvija u urbanom prostoru, npr. na otvorenju izložbe, u mikro ili makro kulturnoj situaciji.

Posebno polje istraživačkog i interventnog umjetničkog rada Fedora Vučemilovića polje je konceptualne i postkonceptualne fotografije.

Kao jedan od umjetnika iz Grupe šestorice autora bio je aktivan na hrvatskim i jugoslavenskim umjetničkim scenama „nove umjetničke prakse" od 1975. godine.

Naglašava i fokusira važnost medijskog (fotografija, tiskani mediji, film, video, TV) i postmedijskog (akcije, instalacije) istraživanja i eksperimenta u suvremenoj vizualnoj umjetnosti..."

Izložba ostaje otvorena do 11. listopada 2020. 

RADNO VRIJEME:
srijeda - petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h
ponedjeljkom, utorkom zatvoreno

12.09.2020. 08:29:00
Novi komentar
nužno
nužno