« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
počelo je...

Otvorena birališta u SAD-u

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Barack Obama

,

John McCain

,

američki izbori

Otvaranjem prvih birališta u 5 sati ujutro po lokalnom vremenu u Sjedinjenim su Državama počeli opći izbori na kojima se bira predsjednik države, novi saziv Predstavničkog doma Kongresa, trećina (33) članova Senata i 11 guvernera saveznih država, predstavnici lokalnih vlasti te referendumi.

Glasovanje je počelo u Bennigtonu u saveznoj državi Vermontu, potvrdila je tamošnja dužnosnica Michele Hogan.

Birališta, kojih je više od 200 tisuća, bit će otvorena od 7 do 19 sati po lokalnom vremenu, a s obzirom na različite vremenske zone u SAD, većina birališta otvorit će se između 11 i 12 sati po srednjeeuropskom vremenu, preostali dio izaći će na birališta između 14 i 16 sati, Aljaska će glasovati od 17, a Havaji od 18 sati CET.

Prvi rezultati očekuju se oko ponoći, jer će velike američke TV mreže prognoze rezultata objavljivati po zatvaranju birališta u pojedinim saveznih državama.

Prema posljednjih ispitivanjima javnog mnijenja na nacionalnoj razini i po saveznim državama, favorit za pobjedu u utrci za 44. predsjednika SAD je demokrat Barack Obama kojem prosjek 11 vodećih nacionalnih anketa daje točno 7 posto prednosti pred republikancem Johnom McCainom, odnosno 51,2 prema 44,2 posto glasova.

Prema prosjeku anketa u 50 saveznih država i Okrugu Columbija, predviđa se da Obama osvaja 278 elektorskih glasova, McCain 132 elektorska glasa, a izgledi su im izjednačeni za osvajanje preostalih 128 glasova. Elektorski kolegij SAD ima 538 glasova, a za pobjedu je potrebno 270.

Takav će odnos u posljednji trenutak pokušati promijeniti kandidat republikanaca koji na sam dan izbora obilazi još sedam saveznih država - Floridu, Tennessee, Pennsylvaniju, Indianu, Novi Meksiko i Nevadu, nakon čega će otputovati u rodnu Arizonu, gdje će čekati rezultate izbora.

To je prvi put u povijesti američkih izbora da predizborna kampanja traje i na sam dan izbora, a tu je mogućnost odlučio iskoristiti i Obama, obilaskom Floride, Sjeverne Karoline i Virdžinije prije povratka u kući u Chicago, gdje će pratiti odvijanje izbora.

Ankete predviđaju premoćnu pobjedu demokrata i na izborima za Predstavnički dom Kongresa, gdje bi već postojeću većinu od 236 zastupnika (prema 199 republikanskih) trebali povećati za novih 25 do 30 kongresnika.

Na izborima za Senat predviđa se da će demokrati osvojiti četiri do devet novih mjesta, a uz maksimalan učinak mogu doći i do kvalificirane, tropetinske, većine od 60 mjesta, koja omogućuje punu kontrolu nad donošenjem zakona.

Na izborima ima pravo sudjelovati 153.1 milijuna registriranih birača, a očekuje se rekordan odziv. Prema posljednjim podacima, oko 30 posto birača već je glasovalo u 32 savezne države koje su omogućile rano glasovanje ili glasovanje u odsutnosti. (hina/metro-portal)

04.11.2008. 14:59:00
Novi komentar
nužno
nužno