« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
FLORAART

Otvorena 44. međunarodna vrtna izložba

Na Bundeku će se do 31. svibnja predstaviti 160 domaćih i 15 stranih izlagača iz 10 zemalja.

(Dragan Matić, CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

Stjepan Mesić

,

Bundek

,

Floraart

,

međunarodna vrtna izložba

Međunarodnu vrtnu izložbu "Floraart" otvorio je večeras na zagrebačkome jezeru Bundeku predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

44. međunarodna vrtna izložba, koju posjetitelji besplatno mogu razgledati do 31. svibnja, održava se na više od trideset hektara otvorenog prostora i dvije tisuće četvornih metara zatvorenog prostora, a na njoj se predstavlja 160 domaćih izlagača te 15 stranih izlagača iz 10 zemalja - Austrije, Belgije, Danske, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, SAD-a i Slovenije.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pozdravio je izlagače i one koji su omogućili da doživimo ovu prekrasnu manifestaciju ljepote. Pozdravio je i one koji su imali incijativu i ideju da do ovakve kulturne manifestacije dođe, te sve koji su ovdje i sve one koji će doći uživati u cvijeću. Hrvatski predsjednik pozvao je građane da ne zaborave Bundek, te da dođu i uživaju.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da se "Floraart" četvrti put održava na Bundeku. Prije šest, sedam godina imao sam viziju uređenja Bundeka i tada sam prije svega mislio na "Floraart", rekao je gradonačelnik Bandić, istaknuvši zadovoljstvo što mu se ta vizija ostvarila. Bandić je pozvao građane da 31. svibnja navečer dođu na Bundek, na, kako je istaknuo, veliku feštu.

Posjetitelji "Floraarta" mogu razgledati ukrasno bilje, rezano cvijeće, opremu za uređenje vrtova i dječjih igrališta, razni cvjećarski pribor te alat, sredstva za prihranjivanje i zaštitu bilja, sjemenje, umjetno cvijeće, ukrasnu keramiku i sl.

"Floraart" prati tradicionalni Hrvatski kup florista i natjecanje srednjih poljoprivrednih škola te stručna predavanja o dječjim igralištima, normama i zakonodavstvu, Botaničkome vrtu, Maksimiru, katastru zelenih površina, vrtovima Hrvatske, nagrađenim vrtovima, gljivama, pčelama i ružama.

U zabavnom programu, koji je večerašnjim nastupom otvorio ansambl Lado, sudjelovat će kulturno-umjetnička društva, pjevački zborovi, mali alkari, klape, tamburaši, dječji zborovi, razni pjevači, lutkarske priredbe...

Organizator "Floraarta" je "Zrinjevac", podružnica Zagrebačkog holdinga. Direktor "Zrinjevca" Igor Toljan izjavio je da ta izložba uvijek pravo iznenađenje i nosi trag originalnosti - "s njome nastavljamo dugu, bogatu i prepoznatljivu tradiciju zagrebačke vrtne i perivojne umjetnosti". (hina/metro-portal)

26.05.2009. 22:18:55
Novi komentar
nužno
nužno