« Film
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
CRTIĆI

Otvoren 27. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb

U sklopu 27. Animafesta će od 5. do 10. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka te na brojnim drugim gradskim lokacijama biti prikazano 350 umjetničkih animiranih filmova

Otvoren je 27. Animafest
Otvoren je 27. Animafest (Animafest)
Više o

Animafest 2017

,

27. Animafest

Ceremonijom svečanog otvaranja u kinu Europa sinoć je započeo 27. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb, u sklopu kojeg će od 5. do 10. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka te na brojnim drugim gradskim lokacijama biti prikazano 350 umjetničkih animiranih filmova.

Na svečanom otvaranju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Borivoju Dovnikoviću - Bordi, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Maureen Furniss, Nagrada za najbolju školu animacije praškoj FAMU te Nagrada za izniman doprinos umjetnosti animiranog filma Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e Jean-Françoisu Laguionieu.

Nagradu za najbolju školu animacije koju dodjeljuje Selekcijska komisija Studentskog natjecanja preuzela je Michaela Pavlátová, pročelnica Odsjeka za animaciju FAMU i članica žirija Velikog natjecanja kratkometražnog filma Animafesta 2017. 

Ceremonija je okončana projekcijom filmova Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 te razgovorom s autoricama Antje Heyn (Pokušaj i pogreška), Evom Cvijanović (Ježeva kuća) i Anete Melece (Analysis Paralysis). Nakon ceremonije goste Animafesta na partyju u Story Supercaffeu zabavljao je DJ Mario Kovač.

Od najboljih novih filmova do remek-djela prošlosti, Animafest Zagreb 2017 u narednih pet dana pokrit će sva područja svjetskog animiranog filma u svojim natjecateljskim, panoramskim, retrospektivnim i tematskim programima, s posebnim osvrtom na vezu stripa i animacije. Uz brojna popratna događanja kao što su izložbe, radionice, predavanja, znanstveni simpozij, prezentacije škola, predstavljanja knjiga, site-specific filmovi, Animafest Open Airovi u gradskim parkovima i ulicama, Animafest Zagreb 2017 dočekuje više od 200 uglednih gostiju iz svih krajeva svijeta.

Među njima je i oskarovac Michaël Dudok de Wit, pobjednik Animafesta koji u Zagrebu prikazuje svoj novi dugometražni film Crvena kornjača, također nominiran za zlatni kipić (srijeda 7.6., 20:00, Kinoteka; četvrtak 8.6., 17:30, Kino Europa, uz razgovor s autorom) te koji će u Zagrebu održati masterclass (subota 10.6., 10:30, KIC).

U Zagreb također stiže i jedna od najoriginalnijih pojava na svjetskoj animacijskoj sceni današnjice, nizozemski redatelj, glazbenik, strip-autor i vizualni umjetnik Rosto, član žirija Velikog natjecanja kratkometražnog filma kojem se prikazuje i retrospektiva u programu Majstori animacije (srijeda 7.6., 15:30, Kino Europa; petak 9.6., 22:00, Kino Tuškanac) te koji će održati jedan od svojih rijetkih masterclassova (petak 9.6., 10:30, KIC). Svoj novi film Praznina prikazat će i senzacionalna pobjednica Annecyja Dahee Jeong.

06.06.2017. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno