« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Otvoren 19. Animafest posvećen dugometražnom animiranom filmu

Više o

Animafest

,

zagreb-info

Dugometražno izdanje Svjetskoga festivala animiranog filma - 19. Animafesta, na kojem će se do 7. lipnja prikazati više od 40 filmova recentne svjetske produkcije i radova koji se smatraju klasicima animacije, otvoreno je večeras u zagrebačkom kinu "Europa".

Tradicionalne govore otvorenja pratio je performance u režiji Željka Zorice s projekcijama ovogodišnjih festivalskih špica na govornicima, među kojima je bio i autor špice Alex Alexeev, među zagrebačkom publikom omiljen kao tvorac likova mede, zeke i vuka u nagrađivanom filmu "KJFG No. 5".

Uz Vladimira Stojsavljevića, koji je u ime zagrebačkog gradonačelnika otvorio festival, nazočne su pozdravili novi ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Nikša Sviličić, producentice festivala Olinka Vištica i Dana Budisavljević, koje su podsjetile na izuzetno uspješnu proteklu godinu za hrvatske animatore, umjetnički ravnatelj Krešimir Zimonić te Olga i Priit Paern čijim je filmom ""Život bez Gabrielle Ferri" otvoren ovogodišnji Animafest.

Uoči samoga početka festivala, u Galeriji Ulupuh večeras je i otvorena izložba originalnog filmskog materijala, crteža i skica iz tog estonskog filma.

U konkurenciji 19. Animafesta sudjeluje deset odabranih dugometražnih filmova, koji će se natjecati za Grand Prix i Nagradu publike.

Popratni programi su "Svjetska panorama", s kvalitetnim radovima koji ipak nisu ušli u konkurenciju, "Noćno kino" s filmovima "opskurne tematike, animiranog ludila", retrospektiva posvećena francuskom autoru Michelu Ocelotu i Dječji program.

Na Regionalnom forumu za razvoj predstavit će se šest projekata u različitim fazama razvoja, od kojih će jednom biti dodijeljena nagrada Zlatni Zagreb u vrijednosti tri tisuće eura.

Osim u kinu "Europa", filmovi će se prikazivati u "Movieplexu". Nakon Zagreba, izbor filmova s ovogodišnjeg festivala trebao bi biti prikazan u Splitu i Rijeci.

03.06.2009. 09:13:29
Novi komentar
nužno
nužno