« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
FESTIVALI

Otvoren 13. Vox Feminae Festival

Novost ovogodišnjeg VFF-a je i online selekcija s odabranim filmskim naslovima koji će se moći pogledati ekskluzivno na portalu Voxfeminae.net svakog dana od 12h

13. VFF
13. VFF (Ana Sušanj/Studio Mixer)
Više o

Vox Feminae

Jesenskom festivalskom programu u Zagrebu i ove se godine pridružuje Vox Feminae Festival, koji od 27.9. do 6.10. pod svojim okriljem donosi niz umjetničkih izvedbi, izložbi, predavanja i radionica u autorstvu domaćih i inozemnih strašnih i kreativnih žena. Ujedno, radi se o finalu VFF festivala u dosadašnjem obliku jer ga od iduće godine očekuje ponešto izmijenjen tematski okvir i fokus.

Nakon otvorenja održanog u petak, 27.9. u Bazi (Adžijina 11), gdje publika sve do kraja ovog tjedna može pogledati audio vizualni postav 'Na brdu_skice za izmještanje' Karle Crnčević i Lucije Bužančić; festivalski program nastavlja se 2.10. u 18h u KunstTeatru (Dubovačka 1) izvedbom Nataše Živković 'SINE'. Radi se o premijernoj izvedbi u Zagrebu hvaljene slovenske umjetnice realiziranoj u suradnji sa slovenskim festivalom Mesto žensk, koja je pokušaj antropološkog istraživanja specifičnog fenomena u izvedbenoj formi, fasciniran slikama i pričama zakletih djevica ili virdžina iz nedostupnih područja Crne Gore, Albanije, Kosova i Metohije.

Ovogodišnji VFF poseban naglasak stavlja na dob, te posljedično na mentalno i fizičko zdravlje pojedinca. Na tom tragu Lidija Vasiljević i Ana Blaževa predstavit će publikaciju 'Od melankolije do pobune - emocionalno mapiranje ljevice i feminizma', Slavenka Drakulić održati čitanje ulomaka na temu starenja iz svoje posljednje knjige 'Nevidljiva žena', dok će se Andrea Kaštelan i Arijana Lekić Fridrih fokusirati na priče žena starije životne dobi projekta 'Od5do95'. Za najmlađe, i sve koje se tako osjećaju, organizira se i premijera kamišibaj predstave 'Duga' nastale po predlošku Dinka Šimunovića; čiji su autori Relja Dušek i Vera Pfaff iz udruge Kozlići a ilustratorica akademska slikarica Iva Višošević.

Bogatim filmskim programom ove godine dominiraju domaće autorice i autori, a u suradnji s Hulahopom otvara ga najvažnije ostvarenje hrvatskog filma u 2019. godini: dokumentarno-igrani film 'Dnevnik Diane Budisavljević' (r. Dana Budisavljević) - kojeg zagrebačka publika premijerno može pogledati 2. listopada u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u 20h.

Filmski program se potom nastavlja u Dokukinu KIC iz čijeg programa izdvajamo tematski blok o (mentalnom) zdravlju: 'Lijek' (r. Ana Opalić) / 'Dani ludila' (r. Damian Nenadić) / 'Susjedi' (r. Tomislav Žaja); tematski blok domaćeg LGBTIQ filma: 'Peti kat lijevo' (r. Renata Lučić) / 'Doma za Božić' (r. Tomislav Đurinec) / 'Trešnje' (r. Dubravka Turić) i tematski blok kompleksnih obiteljskih i intimnih odnosa: 'Glavno jelo' (r. Kristina Barišić) / 'Dopovit će Rex' (r. Josip Lukić) / 'Kolko god nas noge nose' (r. Renata Lučić) / 'Tina&Sendy' (r. Hani Domazet) / 'IKEA for YU' (r. Marija Ratković Vidaković, Dinka Radonić). Sve to uz diskusije s redateljima/cama koje vode Antonela Marušić i Hana Sirovica te još mnogo toga iz recentne međunarodne filmske produkcije.

Novost ovogodišnjeg VFF-a je i online selekcija s odabranim filmskim naslovima koji će se moći pogledati ekskluzivno na portalu Voxfeminae.net svakog dana od 12h!

Radionički program posvećen je brizi za vlastiti duh, pa će se tako u suradnji s Evom Simonom Kulenović održati radionica 'Art kao start', gdje će polaznice kroz elemente art terapije slušati poruke vlastite kreativnosti. S druge pak strane, s Mašom Žarnić moći će uploviti u svijet snova i protumačiti svoje "pismo sna" na 'Analizi snova uz pomoć metoda ekspresivne art terapije'.

Kompletan festivalski program i raspored potražite na: www.voxfeminae.net/festival

Dizajn i grafičku obradu ovogodišnjeg identiteta VFF-a potpisuju Anja Sušanj i Studio Mikser.

Organizacijsku i logističku podršku festivala pružaju Dokukino / Restart & KIC, KunstTeatar, BLOK, Centar za ženske studije, Booksa, Hulahop, More Magnets, Mesto žensk, Kozlići.

Financijski podržavaju: Ured za kulturu Grada Zagreba, Ministarstvo kulture, Zaklada Kultura nova, Hrvatski audio-vizualni centar // Sponzorska podrška: ACT Printlab, ERSTE

Vidimo se na 13. VFF-u!

30.09.2019. 12:29:00
Novi komentar
nužno
nužno