« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
RAT PROTIV NEPLODNOSTI

Otkriveno zbog čega se spermiji kreću

Spermiji su prije ejakulacije nepomični, tek kada se nađu u unutrašnjosti rodnice počinju plivati prema jajašcu, ali do sada se nije točno znalo zašto je to tako

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

sperma

,

plodnost

,

oplodnja

,

jajašce

,

spermiji

,

energetsko piće

,

Disati

Internetski portal newscientist.com objavio je najnovije otkriće iz područja spolne medicine, uzrok kretanja spermija. To kako i zašto se spermiji kreću nije trivijalno otkriće kakvim se možda čini na prvi pogled. Nova saznanja će pomoći u otkrivanju lijekova za eliminiranje uzroka muške neplodnosti, a nije isključeno da ćemo biti bliže stvaranju i kontracepcije za muškarce. Osim toga, postat će nam jasnije zašto pomanjkanje cinka u tijelu i pušenje trave oslabljuje muškarca u smislu oplodnje. Spermiji su prije ejakulacije nepomični, tek kada se nađu u unutrašnjosti rodnice počinju plivati prema jajašcu. Sve do sada mehanizam koji ih pokreće bio je nepoznat.

Od najvećeg značaja je PH-vrijednost i koncentracija cinka

Znanstvenici sa Sveučilišta California u San Franciscu koje je predvodio Yuriy Kirichok su promatrali tok protona na membrani spermija. Otkrili su da rep spermija sadrži puno protonskih kanala koji reagiraju na promjene u pH-vrijednosti i na koncentraciju cinka u okolini. Kada se kanali otvore, protoni se otpuštaju iz spermija što povisuje pH-vrijednost u samom spermiju i tako uzrokuje plivanje. Rodnica ima višu pH-vrijednost od sjemene tekućine pa to omogućava plivanje prema reproduktivnim organima žene. Visoka koncentracija cinka, takva kao što je u muškim reproduktivnim organima, onemogućuje brzo otvaranje kanala i plivanje spermija. Kako se pri ejakulaciji u rodnicu koncentracija cinka smanjuje i pH-vrijednost povećava, spermiji bi trebali imati optimalne uvjete na putu do jajašca.

Pomanjkanje cinka šteti plodnosti

Kanali osjetljivi na koncentraciju cinka, koji se nalaze na membrani sjemena, glavni su krivci toga što su muškarci kojima nedostaje tog minerala manje plodni. Pomanjkanje cinka slabi aktivnost spermija. Ako muškarac nema dovoljno cinka, spermiji se aktiviraju prerano, a time se i brže istroše.

Pušenje trave šteti plodnosti 

Na jednak način moguće je pojasniti kako pušenje trave smanjuje plodnost. Kirichokov tim je otkrio da se pore, odnosno kanali otvaraju kao reakcija na supstancu anandamid koja se nalazi u užoj okolini jajašca. Anandamid se veže za istu vrstu receptora kao i kanabis. Zato ova droga može potaknuti spermije da se brže kreću - iako ovu tezu tek treba detaljno testirati.

Temelji za razvoj novih lijekova

Otkriće kanala na membrani spermija i uzroci koji utječu na njihovo otvaranje i zatvaranje vrlo je važno za razvoj novih lijekova. Sada kada znaju kako kanali djeluju, znanstvenici mogu raditi na novim oblicima muške kontracepcije te lijekovima koji bi mogli pomoći u slučajevima neplodnosti muškarca. Od reakcije kanala na pH-vrijednosti i cink ovisni su i mnogi drugi procesi, stoga je ovo otkriće od velikog značaja u razvoju medicine općenito.

Izvor: Intimatemedicine.com.hr

26.08.2010. 15:03:00
Novi komentar
nužno
nužno