« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
KRALJEVSKA REZIDENCIJA

Grci otkrili Odisejev dom?

Grčki arheolozi vjeruju da su pronašli drevnu palaču slavnog Odiseja, što bi značilo da je Homerov junak bio stvarna osoba

Odisej palača
Odisej palača (Wikipedia)
Više o

arheološki nalaz

,

Odisej

,

Trojanski rat

,

napad na kraljevsku palaču

,

Kate i William

,

browseri

,

Coffain

Grčki arheolozi otkrili su ostatke kraljevske palače na otoku Itaci, koji se povezuje s Homerovim junakom Odisejem, prenijela je u četvrtak Atenska novinska agencija (ANA).

Stručnjaci sa Sveučilišta u Ioannini iskapali su više od 16 godina i pronašli ostatke kraljevske rezidencije za koju vjeruju da je bio Odisejev dom, što podupire teoriju da je junak Homerova epa bio stvarna osoba. Otkriveni su ostaci zgrade s unutrašnjim stubištem usječenim u stijenu, zatim fontana iz 13. stoljeća prije Krista te glineno posuđe iz mikenskog doba.

Profesor Thanassis Papadopoulos rekao je kako vjeruje da je to "palača Odiseja i Penelope, jedino mjesto iz Homerovih epova koje još nije bilo otkriveno", prenosi ANA. Papadopoulos navodi da je tlocrt zgrade vrlo sličan palačama otkrivenima u Mikeni i drugim antičkim mjestima.

Prema Homerovu epu Odisej, ili Uliks, deset je godina lutao na povratku kući poslije Trojanskog rata da bi konačno našao svoju ženu Penelopu opsjedanu proscima koji su je primoravali da se preuda, a netko od njih postane vladar Itake. Odisej ih je sve smaknuo i vratio vlast. Snaga Homerove pjesničke riječi prerasla je u simboliku pa je Penelopa sinonim za bračnu vjernost, a sam Odisej za lukavost, jer je od njega potekla zamisao o gradnji Trojanskog konja kojim su Grci na prevaru osvojili Troju. (hina/metro-portal)

26.08.2010. 14:35:37
Novi komentar
nužno
nužno