« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
studija

Otkriveni geni koji uzrokuju leukemiju kod djece

Britanski znanstvenici otkrili genetske greške koje povećavaju rizik od najčešćeg oblika dječje leukemije

stanice leukemije
stanice leukemije (Corbis)
Više o

leukemija

,

dječja leukemija

,

kancerogeni geni

,

akutna limfna leukemija

,

leukemija istraživanja

Postoje tri varijante genetskih pogrešaka koje povećavaju rizik od leukemije između 30 i 60% tvrde znanstvenici Instituta za istraživanje tumora, no istovremeno ističu da bitnu ulogu imaju i razne infekcije u djetinjstvu.

U Institutu tvrde da zaključci koje ovo istraživanje donosi može pomoći u liječenju bolesti.

Akutna limfna leukemija je najčešći dječji tumor i čini otprilike 85% dječjih tumora iako se svake godine otkrije oko 500 novih slučajeva samo u Velikoj Britaniji.

Znanstvenici vjeruju da ne postoji samo jedan razlog zbog kojeg djeca razviju ovaj oblik bolesti, već da je to kombinacija čimbenika koji uključuju i nasljedni faktor u nekim slučajevima.

Posljednja istraživanja uključuju tehnologiju koja omogućava skeniranje cijelog DNA pacijenta koji boluje od leukemije kako bi se vidjele razlike spram DNA zdrave djece.

Mali rizici

Prisutnost triju varijacija gena povezana je s povećanjem rizika od tumora, iako, čak i u tom slučaju, cjelokupni rizik ostaje nizak.

Voditelj studije, profesor Richard Houlston kaže: "Ova istraživanja su prvi dokaz da genetika igra važnu ulogu u riziku od nastajanja akunte limfne leukemije kao i uvid u razvoj te bolesti."

Njegov kolega, profesor Mel Greaves upozorava javnost i roditelje bolesne djece da ne misle kako je samo genetiski sklop kriv za razvoj te teške bolesti. "Genetski rizik je samo jedan od komponenata koje uzrokuju bolest. Pronalaženje pokretača bolesti i dalje ostaje u centru naših nastojanja".

Zaklada Leukaemia Research koja je djelomično financirala ovaj projekt kaže da je ovo istraživanje otkrilo važne zaključke koji vode boljem i manje bolnom tretmanu bolesne djece.

17.08.2009. 20:28:51
Novi komentar
nužno
nužno