« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
LOŠE...

Otkrivena prva ozonska rupa iznad Arktika

Njemački znanstvenik tvrdi da je otkrio prvu rupu u ozonskom omotaču iznad Sjevernog pola, javlja u srijedu dpa

Sad je i tu...
Sad je i tu... (Arhiva)
Više o

Arktik

,

ozonska rupa

U posljednja dva tjedna debljina ozonskog omotača na Arktiku bila je ispod debljine ozonskog omotača na Antarktici gdje se nalazi ozonska rupa, izjavio je Markus Rex, voditelj odsjeka za atmosfersku fiziku na institutu Alfred-Wegener.

"U zonama gdje je debljina ozonskog omotača na svom maksimumum gubitak je oko 90 posto", kazao je Rex.

Radi se o području koje je tri puta veće od Grenlanda. Sveukupno je gubitkom ozona zahvaćeno područje od 20 milijuna kvadratnih kilometara, ili 10 puta većem od površine Grenlanda. Prema Rexu, do toga je došlo zbog iznimno jakog polarnog vrtloga ove zime i niskih temperatura u stratosferi gdje je smješten ozonski omotač.

"Trenutno su te zračne mase još uvijek nakupljene iznad Arktika i stoga ljudi u Europi ne moraju brinuti da će brže nego inače izgorjeti na suncu. Moguće je da će te zračne mase u travnju otplutati sa središnjeg Arktika prema Europi", pojasnio je znanstvenik.

Proizvodnja klorofluorougljika, skupine spojeva koji oštećuju ozonski omotač, zabranjena je prije dosta godina i bez te zabrane bi ozonski omotač bio u još gorem stanju.

No, dodaje Rex, te tvari imaju veliko vrijeme zadržavanja.

Čini se da se ozonska rupa iznad Antarktike, otkrivena 1985. i nakon čega je dogovoren Montrealski protokol i postupna zabrana klorofluorougljika, polako zatvara. Godine 2019. je bila najmanja u proteklih 30 godina.

25.03.2020. 14:29:00
Novi komentar
nužno
nužno