« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Misterije svemira

Otkrivena crna rupa milijardu puta veća od Sunca

Astronomi su uspjeli snimiti supermasivnu crnu rupu na samom rubu poznatog nam svemira

Crna rupa
Crna rupa (Daily Mail)
Više o

svemir

,

crna rupa

Nalazi se unutar galaksije veličine Mliječne staze, koja je od Zemlje udaljena 12,8 milijardi godina. Svjetlost iz te galaksije putovala je 13,7 milijardi godina kako bi stigla do nas.

Većina znanstvenika smatra kako se svemir širi zahvaljujući događaju poznatom kao Veliki prasak. Radi toga se svijetlost iz udaljenih objekata širi i mijenja u veće valne duljine. Taj proces, poznat pod imenom crveni pomak koristi se pri izračunavanju velikih udaljenosti u svemiru.

˝Iznenađujuće je da je postojala toliko velika galaksija kad je svemir bio samo 1/16 svoje sadašnje veličine, te da je sadržavala crnu rupu koja je milijardu puta veća od našeg Sunca˝, objašnjava voditelj projekta dr. Goto te dodaje: ˝Galaksija i crna rupa vjerojatno su se stvorili prilično brzo u ranom stadiju svemira.˝ Znanstvenci se pak nadaju da će nove fotografije uspjeti objasniti kako su galaksije i crne rupe opstale zajedno.

Crne rupe se nije moguće vidjeti  direktno jer su toliko su guste da svjetlost ne može izbjeći njihovu gravitacijsku silu. No, materija koja pada u crnu rupu zbog velikog se trenja naglo ugrije te se velikom brzinom savija u njenom horizontu. Takva ugrijana materija emitira dovoljno jake ultraljubičaste zrake i svijetlost da bi bila vidljiva.

Kako bi snimio supermasivnu crnu rupu, tim znanstvenika  koristio  je nov uređaj pod imenom CCD, instaliran na posebnu kameru na teleskopu. Uređaj sakuplja analogne informacije (poput svijetla ili elektronskog napona iz udaljenih objekata) te ih pretvara u digitalne informacije koje može očitati kompjuter.

Profesor Satoshi Miyazaki, voditelj razvoja novog CCD uređaja te suradnik na ovom projektu kaže: ˝Poboljšana osjetljivost ove sprave dovela je do ovog uzbudljivog otkrića˝, a član tima Yosuke Utsumi dodaje: ˝Vidjeli smo da se supermasivna crna rupa i njena domaća galaksija formiraju zajedno.  Ovo otkriće otvorilo nam je vrata u nove spoznaje o koegzistenciji crnih rupa i galaksija na početku stvaranja svemira.˝

Za razliku od manjih crnih rupa koje nastaju kada odumre velika zvijezda, porijeklo supermasivnih crinh rupa još uvijek ostaje neriješivi problem. Trenutna teorija pretpostavlja da se nekoliko manjih crnih rupa formiralo u jednu supermasivnu.   

03.09.2009. 13:54:16
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Helena Jelić
    18.04.2010. 12:44
    ovo je vrlo zanimljivo. htjela bih samo pitati znanstvenike: utječe li crna rupa na smak svijeta?
Novi komentar
nužno
nužno