« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
SVE IH JE VIŠE

Otkrivena 54 nova planeta koja bi mogla podržavati život

Šanse za pronalaskom izvanzemaljskog života povećale su se nakon što je NASA objavila dokaze o više od 1200 planeta u orbitama oko udaljenih zvijezda

Fotografija vijesti
Više o

svemir

,

teleskop Kepler

,

planeti

,

izvanzemaljski život

Ukoliko ova otkrića budu potvrđena, utrostručit će broj poznatih planeta izvan našeg Sunčevog sustava, a zanimljivo, 54 od njih bi mogla podržavati život. Do sada su otkrivena samo dva potencijalna planeta koja imaju iste mogućnosti, stoga je ovaj broj doista velik i iznenađujuć.

Vijest se pojavila nakon što su američki znanstvenici objavili otkriće novog planetarnog sustava kojeg čine najmanje šest planeta u orbiti oko zvijezde udaljene 2000 svjetlosnih godina. Novi sustav otkriven je pomoću svemirskog teleskopa Kepler, koji traži sićušne promjene u svjetlosti zvijezde, svaki put kada planet prođe ispred njene površine.

Zvijezda po imenu Kepler 11 slična je našem Suncu. Ipak, svi planeti koji kruže oko nje preblizu su kako bi podržavali život koji poznajemo. Pet unutarnjih planeta u Kepler 11 sustavu odgovaraju masi koja je od 2,3 pa do 13,5 puta veća od Zemljine. Orbite su im nalik Merkurovoj orbiti oko našeg Sunca.

Ipak, novi podaci sugeriraju kako je Kepler otkrio još 1235 novih planeta. Premda još nisu potvrđeni neki astronomi predviđaju kako će njih 90 posto biti verificirano. Nakon toga, sljedeći veliki korak jest potraga za bazičnim uvjetima koji podržavaju život, poput određene veličine, sastava, temperature i udaljenosti od zvijezde.

03.02.2011. 09:00:49
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Crozona
    03.02.2011. 11:31
    Na što se pare troše...
  2. avatar
    prorok
    04.02.2011. 10:31
    A zašto se ne bi trošile na pronalazak novih planeta i novih oblika života?Pa naša budućnost je vezana za svemir.
Novi komentar
nužno
nužno