« Znanost
objavljeno prije 3 godine
WOW!

Otkriven “zlatni grad” u Luksoru

Egipatski arheolozi u pustinji kod Luksora otkrili su ostatke drevnog grada iz zlatnog doba faraona za koji tvrde da je "najveći" pronađen u Egiptu.

Pronađen je zlatni grad
Pronađen je zlatni grad (Arhiva)
Više o

Egipat

,

Luksor

Slavni egiptolog Zahi Hawass objavio je otkriće "zlatnog grada" izgubljenog pod pijeskom pokraj Luksora, u legendarnoj Dolini kraljeva.

"Grad je star 3000 godina, potječe iz vremena vladavine Amenhotepa III., a njime su se služili i faraoni Tutankamon i Aj", navodi se u objavi arheologa i ističe da je to "najveći drevni grad" otkriven u Egiptu.

Betsy Bryan, profesorica egipatskih umjetnosti i arheologije na Sveučilištu Johns Hopkins, tvrdi da je ovo drugo najvažnije arheološko otkriće u Egiptu, nakon otkrića Tutankamonove grobnice.

Pronađeni su i nakit, ukrašena lončarija, amajlije i sušene opeke s pečatom Amenhotepa III. "Mnogi su stranci tražili ovaj grad i nisu ga pronašli", rekao je Hawass.

Iskapanja su počela u rujnu 2020. između hramova Ramzesa III. i Amenhotepa III. u Luksoru, nekih 500 kilometara južno od Kaira.

"Nakon nekoliko tjedana, na veliko iznenađenje arheologa, počela su se pojavljivati zdanja od opeka u svim smjerovima", dodao je Hawass.

Poslije sedam mjeseci iskapanja otkrivene su cijele četvrti, administrativne i rezidencijalne. "Otkriven je velik grad u odličnom stanju, s gotovo cijelim zidovima i prostorijama punim oruđa iz svakodnevnog života".

Grobovi puni blaga

Amenhotep III. je naslijedio carstvo koje se protezalo od Eufrata u današnjem Iraku do Sirije i Sudana. Umro je oko 1354. godine prije nove ere.

Vladao je gotovo četiri desetljeća i bio poznat po grandioznim građevinama i spomenicima, uključujući Mnemonove kolose, dvije divovske monolitne figure na prijestolju koje su predstavljale njega i njegovu ženu.

"Arheološki slojevi ostali su netaknuti tisućama godinama, kao da su ih drevni stanovnici napustili jučer", kažu arheolozi.

Otkriće će pružiti rijedak uvid u život drevnih Egipćana u vrijeme kad je kraljevstvo bilo najbogatije.

Otkriveni su i ulazi u grobnice urezane u stijene, slične onima kakve su pronađene u Dolini kraljeva i očekuje se da će biti pune dragocjenosti.

Egipatske vlasti prošli su tjedan premjestile mumificirane ostatke 18 drevnih kraljeva i četiriju kraljica iz starog i tijesnog muzeja u središtu Kaira u novi u predgrađu grada. U procesiji nazvanoj "Zlatna povorka faraona" bili su i ostaci Amenhotepa III. i njegove supruge, kraljice Tije.

10.04.2021. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno