« Život
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
vrijedna baština

Otkriven test mirisa koji pomaže u očuvanju starih knjiga

Novim testom može se izmjeriti stupanj raspadanja vrijedne povijesne građe

(Dreamstime)
Više o

muzeji

,

knjige

,

knjižnice

,

test miris

,

Matija Strlič

Knjižnice i muzeji stalno pokušavaju pronaći nove načine kako najbolje sačuvati stare i vrijedne knjige. U tome bi im moglo pomoći novo otkriće koje donose znanstvenici londonskog Centra za održivu baštinu.

Stručni tim pod vodstvom dr. Matije Strliča objavio je studiju u časopisu Analytical Chemistry u kojoj navodi da se ključ očuvanja starog papira vrijednih knjiga nalazi u mirisu samih stranica, prenosi BBC News.

Naime, novi test 'mirisa' može izmjeriti propadanje i razgradnju starih knjiga i povijesnih dokumenata.

Stručnjaci miris opisuju kao kombinaciju mirisa trave s oštrim mirisom kiseline i tek malo vanilije, a ovaj nepogrešiv miris jednako je dio svake knjige kao njezin sadržaj.

Novi test identificira kemikalije koje otpuštaju stranice dok se raspadaju, a testiranjem se otkrivaju stupnjevi hlapljivih organskih spojeva. Oni se otpuštaju starenjem papira i proizvode poznati miris starih knjiga.

Dr. Strlič kaže da je ideju dobio promatrajući konzervatore kako rade u muzeju, a ova nova metoda nazvana je ''razgradnja materijala''. Stručnjaci ju mogu iskoristiti kako bi otkrili koje sve kemikalije knjige otpuštaju, i to bez oštećenja papira.

Testirali su 72 povijesna dokumenta iz 19. i 20. stoljeća i identificirali 15 spojeva koji su se pokazali kao ''pouzdani markeri'' degradacije, odnosno raspadanja knjiga.

Ova nova kemijska saznanja o stanju knjige pomoći će knjižnicama i muzejima kako bi vidjeli koje knjige i dokumenti trebaju hitnu i posebnu zaštitu od starenja i raspadanja.

Znanstvenici na kraju dodaju i da ova metoda nije upotrebljiva isključivo za knjige, već da se može koristiti i za druge povijesne artefakte.

12.11.2009. 19:18:45
Novi komentar
nužno
nužno