« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
VELIKA OBITELJ MESOŽDERA

Otkriven stariji rođak T. rexa

Bistahieversor sealeyi živio je 10 milijuna godina prije pojave svijetu najpoznatijeg dinosaura

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

fosil

,

dinosaur

,

Tyrannosaurus Rex

,

tiranosaur rex

,

bistahieversor sealeyi

Obitelj T. rexa porasla je za još jednog člana. Znanstvenici su naime pronašli kosti novog dinosaura, nekoliko kostiju odraslog primjerka i jednog „asolescenta" koji su nastanjivali Zemlju prije nekih 75 milijuna godina. Najnoviji dinosaur nazvan je Bistahieversor sealeyi i živio je oko 10 milijuna godina prije T. rexa.

Bez obzira na razliku u godinama, B. sealeyi pripada istoj obitelji dinosaura kojoj i legendarni T. rex. Foslilni ostatci Bistahieversora pronađeni su u Novom Meksiku još 1998, a nakon 12 godina pomnog proučavanja, paleontolozi su objavili da se radi o novom pripadniku brojne obitelji dinosaura. Dtelaje su iznijeli u siječanjskom izdanju časopisa Journal of Vertebrate Paleontology.

Laičkom oku ostatci Bistahieversora izgledaju jednako kao i oni T. rexa, no, postoje određene pojedinosti, naročito na lubanji, koje razlikuju ova dva dinosaura.

To je potvrdio i Thomas Carr, profesor s Carthage Collega u Wisconsinu, SAD, koji se bavi proučavanjem T.rexa: „ Kad se uzmu u obzir sve pojedinosti postaje jasno da pred nama stoji nešto sasvim različito od onoga što smo do sada viđali."

Dvonožni je mesojed bio dugačak 9 metara, glava mu je veličine prosječne perilice rublja i težio je najmanje jednu tonu. Bio je mnogo manji od T. rexa koji je težio oko šest tona. Plijen je također ubijao uz pomoć oštrih zuba, odnosno čeljustima.

29.01.2010. 17:03:34
Novi komentar
nužno
nužno