objavljeno 29.01.2010. 17:03:34
VELIKA OBITELJ MESOŽDERA

Otkriven stariji rođak T. rexa

Bistahieversor sealeyi živio je 10 milijuna godina prije pojave svijetu najpoznatijeg dinosaura

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Obitelj T. rexa porasla je za još jednog člana. Znanstvenici su naime pronašli kosti novog dinosaura, nekoliko kostiju odraslog primjerka i jednog „asolescenta" koji su nastanjivali Zemlju prije nekih 75 milijuna godina. Najnoviji dinosaur nazvan je Bistahieversor sealeyi i živio je oko 10 milijuna godina prije T. rexa.

Bez obzira na razliku u godinama, B. sealeyi pripada istoj obitelji dinosaura kojoj i legendarni T. rex. Foslilni ostatci Bistahieversora pronađeni su u Novom Meksiku još 1998, a nakon 12 godina pomnog proučavanja, paleontolozi su objavili da se radi o novom pripadniku brojne obitelji dinosaura. Dtelaje su iznijeli u siječanjskom izdanju časopisa Journal of Vertebrate Paleontology.

Laičkom oku ostatci Bistahieversora izgledaju jednako kao i oni T. rexa, no, postoje određene pojedinosti, naročito na lubanji, koje razlikuju ova dva dinosaura.

To je potvrdio i Thomas Carr, profesor s Carthage Collega u Wisconsinu, SAD, koji se bavi proučavanjem T.rexa: „ Kad se uzmu u obzir sve pojedinosti postaje jasno da pred nama stoji nešto sasvim različito od onoga što smo do sada viđali."

Dvonožni je mesojed bio dugačak 9 metara, glava mu je veličine prosječne perilice rublja i težio je najmanje jednu tonu. Bio je mnogo manji od T. rexa koji je težio oko šest tona. Plijen je također ubijao uz pomoć oštrih zuba, odnosno čeljustima.

29.01.2010. 17:03:34
http://m.metro-portal.hr/otkriven-stariji-rodjak-t-rexa/31763/