« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
NISMO SAMI?

Otkriven planet na kojem je moguć život

Europski astronomi otkrili su planet nalik na Zemlju, ali tri puta veći, na kojem je moguć život

Fotografija vijesti
Više o

svemir

,

Zemlja

,

život

,

novi planet

Nakon duge potrage bespućima svemira europski astronomi pronašli su drugi planet izvan sunčevog sustava koji je na pravoj udaljenosti od zvijezde da bi mogao podržavati život, takozvana „Zona Zlatokose".

„Zona Zlatokose" je raspon udaljenosti orbita od središnje zvijezde u kojemu nije ni prevruće ni prehladno, nego baš pravo za postojanje tekuće vode na površini planeta što je preduvjet za nastanak života.

No, znanstvenici smatraju iako je život na tom planetu moguć, on bi bio totalno drugačiji nego na Zemlji. Razlog je veća gravitacija nego Zemljina, 1,4 puta veća,  visoka  temperatura, između 30 do 50 stupnjeva Celzijusa te velika vlažnosti zraka.

Novootkriveni planet, imena HD85512b, ima oko 3,6 puta veću masu nego Zemlja te puni krug oko svoje zvijezde napravi za samo 60 dana. Nalazi se u sazviježđu Vela, oko 35 svjetlosnih godina od nas.

Europski astronomi su iz opservatorija u Čileu otkrili još 50 planeta koji su interesa ali ne kao planet HD85512b koji je jedini pozicioniran u „Zoni Zlatokose".   

13.09.2011. 13:02:08
Novi komentar
nužno
nužno