« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Kraj opake bolesti?

Pronađen ključni gen koji može uništiti rak

Otkriće britanskih znanstvenika moglo bi donijeti prekretnicu u borbi protiv raka, otvarajući mogućnost za nove načine liječenja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (D. Mail)
Više o

Rak

,

otkriće

,

gen

,

lijek za rak

,

stanice

Naime, ključni gen potiče proizvodnju krvnih stanica koje se mogu boriti, pa čak i uništavati stanice raka. Takve stanice formiraju prirodnu zaštitu tijela protiv bolesti i svi ih posjedujemo. Osim toga ovo otkriće pomoglo bi i pri liječenju dijabetesa te multiple skleroze.

Do sada su pacijenti već primali infuzije krvnih stanica koje mogu uništavati rak, no s obzirom da su krv donirali dobrovoljni davatelji rezultati nisu bili suviše impresivni. Stoga otkriće gena po imenu E4bp4, pruža dobre šanse za stvaranje lijeka uz pomoć kojeg bi se kod pacijenata potaknula njihova vlastita proizvodnja.

"Prirodne obrambene stanice bile su poput mlađeg brata bijelih krvnih stanica, i nismo znali mnogo o njima. Znali smo nešto malo o načinu na koji rade, ali ne i od kuda dolaze", objašnjava Hugh Brady s Londonskog kraljevskog sveučilišta.

"Do otkrića smo došli proučavajući razvoj leukemije kod djece. Pretpostavljali smo da je gen uzrok toj bolesti, no ispostavilo se da ipak nije, ali da taj isti gen igra vrlo važnu ulogu u imunološkom sustavu. Uz malo sreće pronašli smo ključ za proizvodnju prirodnih stanica koje mogu uništiti rak", dodaje Brady.

Kako bi istražio ulogu gena, dr. Brady je uz pomoć genetičkog inžinjeringa stvorio miševe kojima je on falio. Životinje su proizvodile druge tipove krvnih stanica, ali ne stanice koje uništavaju rak. To dokazuje ključnu ulogu gena u njihovoj proizvodnji.

Znanstvenici trenutno rade na stvaraju lijeka koji bi potaknuo proizvodnju takvih stanica te, kako se vjeruje, pomogao u potpunom izlječenju bolesti.

 

14.09.2009. 19:00:05
Novi komentar
nužno
nužno