« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci

Otišao autor 'Anđelinog praha'

Frank McCourt, popularan američki književnik umro je u 78. godini života

(Corbis)
Više o

Frank McCourt

,

Anđelin prah

Američki književnik Frank McCourt, koji je svjetsku slavu doživio autobiografijom "Anđelin prah", umro je u nedjelju u New Yorku, u 78. godini, objavile su agencije, pozivajući se na njegova nakladnika.

Po tvrdnjama obitelji McCourt je bolovao od najopasnijeg oblika raka kože koji se proširio po cijelom tijelu. Stanje mu se drastično pogoršalo u posljednja dva tjedna provedena na bolničkom liječenju.

Svjetsku slavu McCourt je naglo stekao tek kao 63-godišnjak nakon objavljivanja memoarskog romana "Anđelin prah" o odrastanju siromašnog katolika u Limericku.

Rođen u New Yorku 1930. McCourt se još kao dječak 1934. s obitelji preselio u pradomovinu Irsku, a upravo mu je teška obiteljska sudbina česta književna inspiracija. I tri godine nakon prvijenca nagrađenog brojnim nagradama, među ostalim i Pulitzerovom, objavljuje nastavak knjige u kojem piše o životu imigranta u New Yorku.

Uz "Anđelin prah" i "Irca u New Yorku" na hrvatski mu je prevedeno i djelo "Učitelj" utemeljeno na njegovu tridesetogodišnjem radu predavača engleskog jezika u srednjim školama i na koledžima. Krajem 2007. McCourt je u medijima najavio da radi na novom romanu i knjizi za tinejdžere.

Izvor: Hina

20.07.2009. 09:57:30
Novi komentar
nužno
nužno