« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
NESKLAD

Osumnjičenici su HAC oštetili za 22 milijuna kuna

Za najteži oblik zlouporabe položaja i ovlasti za koji se osumnjičenici terete, predviđena je zatvorska kazna od 1 do 10 godina

(Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Jurica Prskalo

,

afera HAC

,

Skladgradnja

,

Marijo Lovrinčević

,

Goran Legac

,

akcija Nesklad

,

Željko Kandžija

,

Slaven Žužul

Petoricu osumnjičenih za malverzacije u Hrvatskim autocestama (HAC) tereti se da su zlouporabama položaja i ovlasti to javno poduzeće oštetili za oko 22 milijuna kuna prilikom ugovaranja posla bojenja tunela Mala Kapela i Sveti Rok sa splitskom tvrtkom Skladgradnja, izvijestilo je Ravnateljstvo policije po dovršetku kriminalističkog istraživanja i privođenja osumnjičenih istražnom sucu.

Policija je protiv petorice jučer uhićenih u akciji "Nesklad" podnijela kaznenu prijavu kojom ih tereti za najteži oblik zlouporabe položaj i ovlasti, odnosno zlouporabe kojima je pribavljena znatna imovinska korist. Za to je Kaznenim zakonom predviđen kazna od jedne do deset godina zatvora.

Navodeći samo dužnosti osumnjičenih, ali ne i njihova imena, iz policije je priopćeno da je kriminalističko istraživanje provedeno nad bivšim predsjednikom uprave Juricom Prskalom, članom uprave Marijom Lovrinčevićem, direktorom Sektora za građenje Goranom Legcem i glavnim inženjerom projekta Bosiljevo-Sveti Rok Željkom Kandžijom te direktorom Skladgradnje Slavenom Žužulom.

U policiji kažu da je HAC s dvije poslovne udruge imao ugovorene građevinske radove u sklopu kojih je bilo predviđeno i bojenje dvaju tunela na autocesti A1 Zagreb-Split i to u iznosu od 2,6 milijuna kuna za Malu Kapelu i oko 2,4 milijuna kuna za Sveti Rok. No, prema odluci osumnjičenih, radovi bojenja tunela izdvojeni su iz prethodnih ugovora te je raspisana nova nabava s procjenom vrijednosti od čak 36 milijuna kuna.

Sumnja se da su bivši čelnici HAC-a novim natječajem pogodovali Skladgradnji jer su propisani uvjeti koje je ispunjavala isključivo ta tvrtka, a koja se i jedina javila na natječaj. Po njegovom završetku, HAC i splitska tvrtka potpisali su ugovor za bojanje tunela po cijeni od oko 150 kuna po četvornom metru, što je, kažu u policiji, nerazmjerno viša cijena u odnosu na uobičajenu za te radove.

Nakon što je Skladgradnja izvršila poslove, provedena je naplata, čime je ostvarena protupravna imovinska korist u iznosu od oko 22 milijuna kuna, zaključili su u policiji.

Petoricu osumnjičenih trenutno ispituje istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec koji mora odlučiti hoće li protiv njih pokrenuti istragu i zadržati ih u pritvoru, ako to zatraži zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo. (hina/metro-portal)

27.11.2009. 16:30:38
Novi komentar
nužno
nužno