« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
KLADIONIČARSKA MAFIJA

Osumnjičeni iz akcije Offside na ispitivanju u USKOK-u

Najveći broj osumnjičenih, njih deset, dolazi iz Croatia Sesvete, a navodni organizatori su Vinko Šaka, Dino Lalič i Admir Suljič

(Damir Krajac / CROPIX )
Više o

USKOK

,

namještanje utakmica

,

kladioničarska afera

,

torta Valentinovo

,

shooting stars

,

Ukradeni identitet film

,

Bijeg iz Gulaga film

,

Agram Crew

,

No Profit

,

Sovići

U sjedištu USKOK-a jutros je nastavljeno ispitivanje uhićenih u akciji "Offside" u kojoj se zbog namještanja nogometnih utakmica prve hrvatske nogometne lige i prijevara na klađenjima sumnjiči 19 igrača i nogometnih djelatnika iz četiri kluba te trojica navodnih organizatora.

Saslušanja prvih osumnjičenika u USKOK-u započela su sinoć, a nastavljeno je jutros. Do sada je ispitano 13 osoba. Nakon saslušanja svih u USKOK-u će odlučiti protiv koga će pokrenuti istragu i zatražiti jednomjesečni istražni zatvor.

Akcija "Offside" pokrenuta je krajem prošle godine nakon informacija njemačke policije da su neke utakmice u Hrvatskoj namještene. Tada se krenulo s mjerama tajnog praćenja i prisluškivanja kojima su, vjeruju u USKOK-u, prikupljeni dokazi da je od ožujka do svibnja ove godine 12 utakmica namješteno ili se to pokušalo učiniti.

Organizatori namještanja utakmica i prijevara na klađenjima navodno su Vinko Šaka, Dino Lalič i Admir Suljič koji su podmićivali igrače Croatia Sesvete, Varteksa, Međimurja i Zadra. Sumnja se da su po utakmici u kladionicama zarađivali od 150.000 do 300.000 eura.

Dvostruka zaradaNeke osumnjičene igrače tereti se da su uz mito za namještanje utakmica zarađivali i na kladionicama, uplaćujući sami ili preko bliskih osoba na dogovorene rezultate.

Najveći broj osumnjičenih, njih deset, dolazi iz Croatia Sesvete. To su igrači Mario Čizmek, bivši reprezentativac Jasmin Agić, Dario Šušak, Ivan Banović, Saša Mus, Marko Guja, Antun Pokrajčić, Miljenko Bošnjak, pomoćni trener Goran Jerković i sportski direktor Tomislav Zubak, sin vlasnika kluba Zvonka Zubaka.

Iz Varteksa su osumnjičeni bivši reprezentativac Miljenko Mumlek, Zoran Ivančić i Andrija Balajić, a iz Međimurja Neven Vuljanko, Danijel Mađarić, Nikola Melnjak te Mario Dermopil i njegov menadžer Mario Marenić. Među osumnjičenima je i kapetan Zadra Jakov Surać.

Trojica osumnjičenih organizatora i ranije su, ali na legalan način bili povezani sa sportom, pa je tako Vinko Šaka bio trener iz Dinamove omladinske škole, dok su Dino Lalič i Admir Suljič igrali u nekoliko slovenskih klubova.(hina/metro-portal)

09.06.2010. 10:44:51
Novi komentar
nužno
nužno