« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ZLOČIN IZ MRŽNJE

Osuđeni homofobi koji su pretukli mladiće pred Sirupom

Nepravomoćnom presudom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu dvojica okrivljenika proglašena su krivima za "kazneno djelo nasilničkog ponašanja u vezi sa zločinom iz mržnje"

Fotografija vijesti
Više o

napad

,

homofobija

,

zločin iz mržnje

,

Sirup

,

gay osobe

Iako je Državno odvjetništvo tražilo bezuvjetne zatvorske kazne, prvookrivljenom je šestomjesečna zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 60 dana te je danas, nakon tromjesečnog pritvora, pušten na slobodu. Drugookrivljeni je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci, s rokom kušnje od tri godine.

Centar za LGBT ravnopravnost ističe da će odvjetnica Ana Bandalo, koja zastupa dvojicu oštećenih, pokrenuti i postupak radi naknade štete. "Iako žalimo što okrivljenici nisu osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne, mi, LGBT osobe, osnivači/ce Centra za LGBT ravnopravnost, nadamo se da je presuda dovoljno jasna poruka javnosti i drugim homofobima i šovinistima da su diskriminacija, zločini iz mržnje i nasilničko ponašanje protiv LGBT osoba apsolutno nedopustivi.

Nadamo se da će Državno odvjetništvo uložiti žalbu na presudu i ustrajati u tome da počinitelji budu osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne", navodi se u priopćenju. Pozivaju i sve LGBT osobe da i u buduće prijavljuju ovakve slučajeve nasilja i diskriminacije.

26.01.2011. 19:20:51
Novi komentar
nužno
nužno