« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ULAZAK U EU

Hrvatska bi pregovore mogla završiti do sredine 2011.

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta izglasao je velikom većinom glasova prijedlog rezolucije o napretku Hrvatske

Pristupni pregovori mogu biti zaključeni u prvoj polovici 2011. godine pod uvjetom da se odlučno nastavi s potrebnim reformama
Pristupni pregovori mogu biti zaključeni u prvoj polovici 2011. godine pod uvjetom da se odlučno nastavi s potrebnim reformama (Getty Images)
Više o

pregovori s EU

,

Europski parlament

,

Hrvatska

,

pristupni pregovori

,

rezolucija o napretku

U njemu se ističe da je moguće završiti pristupne pregovore u prvoj polovici 2011. ako se nastavi s odlučnom provedbom reformi u preostalim poglavljima, prenosi Hina. Za prijedlog rezolucije glasovalo je 62, protiv je bilo 2, a suzdržanih troje zastupnika.

Prijedlog rezolucije upućuje se na plenarno zasjedanje Europskog parlamenta, koji će o njemu raspravljati i glasovati sljedeći mjesec. "Pristupni pregovori s Hrvatskom mogu biti zaključeni u prvoj polovici 2011. godine pod uvjetom da se odlučno nastavi s potrebnim reformama, posebice u jačanju javne uprave i pravosuđa, nastavku borbe protiv korupcije, osiguranju održivog povratka izbjeglica, pune suradnje s ICTY-jem i nastavka privatizacijskog procesa i prihvaćanja planova za restrukturiranje za brodogradilišta u poteškoćama", kaže se u prijedlogu rezolucije.

U kompromisnom amandmanu se pozdravljaju napori hrvatske vlade u borbi protiv svih vrsta korupcije, uzimaju se na znanje protukorupcijski slučajevi visokog profila, "koji uključuju bivšeg premijera, dvojicu bivših ministara, visoke državne dužnosnike i brojne predsjednike uprava u poduzećima u vlasništvu države". Također se "očekuju transparentna i poštena suđenja te se podsjećaju hrvatske vlasti na važnost zaštite istraga protiv korupcije od političkog upletanja".

U dijelu koji se odnosi na suradnju s Haaškim sudom, u tekstu se poziva Vijeće da uzme u obzir stajališe Sudskog vijeća ICTY-a prema kojem se ne može s punom sigurnošću utvrditi da topnički dnevnici, koje tužiteljstvo traži, još uvijek postoje. Također se poziva Hrvatsku da pojača istragu glede nestalih dokumenata i razjasni "nedosljednosti", koje je haaški tužitelj Serge Brammertz spominjao u svom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a.

U prijedlogu rezolucije se kaže da se "sloboda izražavanja, uključujući slobodu i pluralizam medija općenito poštuju". Hrvatske vlasti se pozivaju da "poduzmu daljnje korake kako bi osigurali neovisnost i profesionalizam medija te da nastave pokazivati odlučnost kako bi se osiguralo da medijski sektor djeluje bez političkog upletanja te da se osigura neovisnost regulatornih tijela". Također se pozivaju hrvatske vlasti da ispitaju "slučajeve zastrašivanja i političkog pritiska na novinare te slučajeve komercijalnog utjecaja" na medije i da pojačaju istragu o prijetnjama novinarima koji rade na slučajevima korupcije i organiziranog kriminala. Pozdravlja se presuda za ubojstvo Ive Pukanića te ističe da HRT i dalje ima poteškoća s izborom novog ravnatelja.

26.01.2011. 18:43:22
Novi komentar
nužno
nužno