« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
NAPAD GLJIVA

Ostajemo bez kruha? Ugroženo 90% svjetske pšenice!

Možemo se pozdraviti s jutarnjom šnitom kruha jer se neobična gljiva vratila i prijeti da će ubiti 90% pšenice na Zemlji

Pšenica
Pšenica (MWN)
Više o

pšenica

,

poljoprivreda

,

glad

,

Bankrun 2010

,

čovjek tuljan

,

svjetski vođe

"Hrđa pšenice postoji stoljećima, a posljednja je epidemija izbila prije 30 godina", tvrdi dr. Ronnie Coffman, profesor Sveučilišta Cornwell koji razumije paniku koja je u posljednje vrijeme sve jača među poljoprivrednicima.

Gljiva Ug99, koja uzrokuje hrđu pšenice (na slici), u međuvremenu je naime mutirala te je postala još opasnija nego što je to dosad bila. Brže se širi, a trenutno su najugroženija polja na istoku Afrike.

Loša vijest za Afriku uskoro bi mogla postati i veliki svjetski problem.

"Vjetar raznosi Ug99. Jedna čestica nošena vjetrom može proputovati do 160 kilometara, a ljudi je nesmotreno prenose cipelama i vozilima", objašnjava Coffman.

Upravo zbog takvog načina širenja hrđa je stigla u Iran te je nastavila put prema Aziji gdje je pšenica ključna za preživljavanje milijuna ljudi.

"Postoji vrsta pšenica koja je otporna na hrđu, ali farmeri nisu skloni promjenama. Traže poticaje. Ne žele promijeniti svoj način rada samo zato što su čuli da će gljiva možda stići i do njih", rekao je Coffman.

Međutim, trebali bi hitno reagirati. Ugg99 na putu je prema Indiji, Pakistanu i Afganistanu. Osim što navedene zemlje konzumiraju velike količine pšenice, politički su vrlo nestabilne te bi nedostatak hrane mogao produbiti krizu i izazvati brojne nerede.

Također, nedostatak pšenice na globalnoj razini doveo bi do povećanja cijena. Na pšenicu danas otpada 30% svjetske potrošnje žitarica.

Piše: Elisabeth Braw, Metro World News
25.05.2010. 12:45:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Stanko
    25.05.2010. 22:03
    Neka mi netko lijepo objasni ovu posljednju recenicu clanka: "Na pšenicu danas otpada 30% svjetske potrošnje žita."

    Koliko ja znam, pšenica i žito su jedna te ista stvar. Ako su "žitarice" u pitanju to je onda druga stvar.
Novi komentar
nužno
nužno