« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 mjeseci i 23 dana
ULJE

Osam najboljih ulja za vaše zdravlje

Iako je masnoća često stigmatizirana kao neprijatelj broj jedan, istina je da masti imaju mnoge važne funkcije u tijelu, uključujući potporu rastu stanica, zaštitu vitalnih organa te sudjelovanje u apsorpciji hranjivih tvari

Znamo mi što treba jesti...
Znamo mi što treba jesti... (Arhiva)
Više o

ulje

,

zdravo ulje

Ulje jednostavno moramo koristiti u prehrani, no, budite sigurni da ste odabrali pravo ulje. Preporučuje se zamjena onih ulja sa zasićenim masnoćama onima s visokim sadržajem zdravih mononezasićenih i polinezasićenih masti, što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Kako biste saznali koja ulja odabrati, ograničiti i izbjegavati, pogledajte popis u nastavku.

Laneno ulje - izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina i omega-6 masnih kiselina. Može pomoći u smanjenju upala i rizika od određenih vrsta raka. Ne preporučuje se zagrijavanje, već je idealno za hladna jela i marinade.

Maslinovo ulje - osnovni sastojak mediteranske prehrane i izvrstan izbor za salate, tjesteninu i kruh. Ekstra djevičansko maslinovo ulje posebno je korisno zbog svojih brojnih fenolnih spojeva s protuupalnim svojstvima. Također može imati potencijalnu zaštitu od Alzheimerove bolesti.

Sezamovo ulje - ovo je klasičan sastojak azijske i indijske kuhinje i na popisu ulja zdravih za srce Američkog udruženja za srce. Ima visoku temperaturu dimljenja i karakterističan okus. Ima poznata protuupalna i antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i ateroskleroze. Budući da ima snažan okus, treba ga umjereno koristiti i često se koristi u azijskim jelima i umacima.

Suncokretovo ulje - bogato je nezasićenim masnim kiselinama i nisko zasićenim masnim kiselinama. Istraživanja su pokazala da odabir suncokretovog ulja umjesto ulja bogatog zasićenim mastima može smanjiti razinu LDL kolesterola i triglicerida. Osim toga, također je izvrstan izvor vitamina E.

Ulje avokada - bogato mononezasićenim mastima i pogodno za visoke temperature prženja i pečenja. Neutralnog je okusa, što ga čini dobrim izborom za pečenje.

Ulje od oraha - zdrav izbor i dobar izvor omega-3 masnih kiselina, posebno alfa-linolenske kiseline. Istraživanja pokazuju da dijeta koja uključuje ulje od oraha (i stvarne orahe) može štititi srce i pomoći tijelu da se bolje nosi sa stresom. Ovo ulje ima bogat okus i nisku temperaturu dimljenja, pa ga treba koristiti za salatne preljeve i za poboljšanje okusa jela.

Ulje repice - niski udio zasićenih masti i visok udio mononezasićenih i polinezasićenih masti čine ga zdravim izborom. Ima visoku temperaturu dimljenja i neutralan okus, što ga čini idealnim za prženje i pečenje.

Ulje sjemenki grožđa - nisko zasićeno i visoko temperaturno dimljenje čine ga dobrom opcijom za različite vrste kuhanja i pečenja. Ima orašasti, ali blagi okus, koji se dobro slaže sa salatama i pečenim povrćem. Također je izvrstan izvor vitamina E, važnog za imunološki sustav.

Naravno, palmino ulje izbjegavajte u širokom luku...

15.09.2023. 13:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.09.2023. 17:37
    obozavam ulje
Novi komentar
nužno
nužno