« Glazba
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
KONCERT

Originalni zvuk legendarnog benda JOY DIVISON u Zagrebu

Peter Hook and The Light 21. ožujka sviraju post-punk remek djelo UNKNOWN PLEASURES

Peter Hook u Zagrebu
Peter Hook u Zagrebu (Kultura promjene)
Više o

zagreb-info

Prije gotovo 40 godina u Manchesteru, prijatelji iz detinjstva Peter Hook i Bernard Sumner, inspirirani dekadentnom buntovnom energijom nakon koncerta Sex Pistolsa, odlučili su osnovati bend. U ideji im se pridružio Stephen Moriss, a kako im je trebao i vokal u bendu pozvali su prijatelja Martin Gresty koji ubrzo odustaje zbog novog posla. Spontano se potom bendu priključio Ian Curtis kao vokal, također poznanik iz kvarta. Peter posuđuje 35 funti od majke i kupuje bass gitaru, Sumner električnu gitaru, a Stephen bubnjeve - tako je rođen Joy Divison, bend koji je unio novo slovo u modernoj R'n'R abecedi !

Već nakon prvih nastupa Joy Divisona, tj. Warsawa kako su se zvali u početku, bend obavija misteriozni mračni veo koji ih odvaja od zvuka tadašnje engleske glazbene industrije. Bili su jedinstveni, provokativni, mračni, pesimistični, a u isto vrijeme poetični , nježni, optimistični i istiniti. Joy Divison je bio bend koji je uspjevao mračnim plesnim ritmovima, prljavim gitarskim rifovima, gotskim izričajem Ian Curtisa u vokalu i gotovo vanzemaljskim plesom dovesti slušatelja do stanja transa, do neke vrste anarho euforije dajući novu dimenziju shvaćanja života i svijeta oko nas. Joy Divison bili su do kosti iskreni, nadareni , u formaciji benda koja se jednom događa.

Ubrzo nakon što su snimili svoj drugi album Closer, neprilagođeni Ian Curtis koji je uz sve bolovao od epilepsije oduzeo si je život i Joy Divison odlaze u povijest ostavivši na nebu crni zvjezdani trag.

Peter Hook svoj autentični zvuk i način sviranja bass gitare koji je inače bio osnova ideje i inovativnog ritma Joy Divisiona iliti post punka, prenosi na novi bend - NEW ORDER koji do danas ubire ogroman uspjeh na glazbenoj sceni .

U svibnju 2010. Peter Hook sa svojim bendom The Light u čast vanvremenski talentiranog Ian Curtisa i izričaja cijelog benda Joy Divison odlučio je u matičnom Factory clubu u Manchesteru pokušati izvesti studijske albume Unknown pleasure i Closer . Ovako hrabar potez Petera Hooka mogao je biti ili genijalan ili potpuni debakl. Alkemija se vratila, Factory club je rasprodan i Peter Hook and the Light krenuli su na turneju po cijelom svijetu puneći apsolutno svaku dvoranu i uveseljavajući tisuće obožavatelja .

Organizacija prograam Žedno uho dogovorila ovaj povijesno bitan nastup u Zagrebu 21. ožujka u dvorani PAUK, gdje će Peter Hook and the Light izvesti remek djelo R'n'R-a 20. stoljeća, album UNKNOWN PLEASURES. Atmosfera brojnih održanih koncerata Petera Hooka i njegovog benda u izvedbi glazbe Joy Division može se opisati kao šamanski R'n'R ritual gdje nepoznata zadovoljstva preplavljuju tijelo i duh slušatelja uvodeći ga u euforični trans.

Pored koncerta Peter Hook u Zagreb premijerno donosi polusatni filmJoy Division - A Celebration koji će biti prikazan neposredno prije koncerta.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 120 kn mogu se kupiti u Dirty Old Shopu i Rockmarku. Na ulazu će koštati 150 kn. Točna satnica bit će objavljena na sam dan koncerta.  

16.03.2013. 06:15:00
Novi komentar
nužno
nužno