« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NOVA POTVRDA

Organska hrana daleko je hranjivija i zdravija od konvencionalne

Nova francuska studija dotukla je raniju britansku u kojoj se tvrdilo da nema razlike između organske i konvencionalne hrane

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

organska hrana

Organski proizvodi po svojoj nutricionističkoj vrijednosti daleko su bolji od onih koji se uzgajaju na 'konvencionalan' način, pokazuju rezultati nove revizije ranijih radova provedene za francusku prehrambenu agenciju (AFSSA) na Sveučilištu Aix-Marseille, a objavljene u časopisu Agronomy for Sustainable Development.

"Ovaj rad pokazuje da organska poljoprivreda, onako kako se razvila do sada, ima potencijal da proizvodi visoko kvalitetne proizvode bogate antioksidansima i fitomikronutrijentima, a istovremeno s puno manjim sadržajem nitrata i ostataka toksina", navodi se u studiji.

Kako bi bio organski proizvod mora biti uzgojen na održivi način te bez uporabe ikakvih genetskih modifikatora ili kemijskih gnojiva i pesticida. Kod životinja to znači da moraju biti uzgajane bez hormonskih dodataka i bez uporabe antibiotika te moraju biti hranjene organskom hranom koju bi jele u prirodi.

Nova francuska studija direktno se kosi s nedavnom studijom britanske agencije za hranu (FSA) koja je zaključila da, po pitanju nutritivnih vrijednosti, razlike između organske i konvencionalno uzgojene hrane nema. No, britanska studija je potpuno zanemarila razloge zbog kojih se mnogo ljudi okreće organskim proizvodima, a to je očuvanje okoliša, te zdravlja radnika na farmama kao i zdravlja konzumenata zbog drastično manje upotrebe kemijskih supstanci.

Francuska studija demantirala je raniju britansku svojim opsegom te činjenicom da je u obzir uzimala novije podatke i spoznaje čime je postalo evidentno da su organski proizvodi superiorniji konvencionalnima, kako po nutricionističkoj vrijednosti tako i po utjecaju na okoliš i zdravlje ljudi, piše Natural News.

Organski proizvodi sadrže veći udio minerala poput željeza i magnezija, te više razine antioksidansa poput fenola i salicilne kiseline, od konvencionalnih proizvoda. Francuski istraživači naveli su da kada se radi o fenolima, organska hrana sadrži čak duplo veću količinu od konvencionalne. Uz to biljke iz organskog uzgoja sadrže gotovo duplo manje nitrata, a tragovi pesticida pronađeni su u manje od šest posto svih testiranih organskih proizvoda čemu je vrlo vjerojatan razlog zagađenje tla i podzemnih voda koje je, slobodno se može reći, već potpuno izmaklo kontroli.

05.01.2010. 22:16:05
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    06.01.2010. 08:35
    opet znanstvenici otkrivaju toplu vodu... pa i malo dijete zna da je prirodno bolje od bilo čega što zagadi ljudska ruka :-P
Novi komentar
nužno
nužno