« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
OTVORENO SVIMA

Organizirano promatranje ptica u Crnoj Mlaki 31. siječnja

Povodom Svjetskog dana močvarnih staništa 'bird watching' pod stručnim vodstvom ornitologa za posjetitelje je organiziran u 12, 13 i 14 sati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (crna-mlaka.htnet.hr)
Više o

Svjetski dan močvarnih staništa

,

Crna Mlaka

,

Državni zavod za zaštitu prirode

,

bird watching

,

ptice močvarice

,

promatranje ptica

,

ornitologija

U povodu Svjetskog dana močvarnih staništa Državni zavod za zaštitu prirode organizira u nedjelju, 31. siječnja, u Ribnjacima Crna Mlaka, posebnom ornitološkom rezervatu i ramsarskom području promatranje ptica pod stručnim vodstvom ornitologa.

Biolozi će također posjetitelje voditi i stazama/stopama dabra i vidre, a moći će saznati i sve o važnosti šaranskih ribnjaka za očuvanje biološke raznolikosti, najavili su u Državnom zavodu za zaštitu prirode.

Ta događanja za građane zavod organizira u povodu Svjetskog dana močvarnih staništa, 2. veljače, a u Međunarodnoj godini biološke raznolikosti u suradnji s Ribnjacima Crna Mlaka i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije.

Organizirano promatranje ptica (Bird watching) u Crnoj Mlaki kod Jastrebarskog za posjetitelje je u nedjelju, 31. siječnja u 12, 13 i 14 sati pod stručnim vodstvom ornitologa.

Svake godine 2. veljače obilježava se Svjetski dan močvarnih staništa. Obilježava se od 1997. u spomen na prihvaćanje Konvencije o vlažnim staništima (Ramsarska konvencija) u iranskom gradiću Ramsaru 1971. godine. Konvenciju je do sada potpisalo 158 zemalja, a Hrvatska je punopravna ugovorna strana od 25. lipnja 1991. Cilj joj je očuvati vlažna staništa - vlažne šume i livade, slatke vode i jezera, vodotoke i močvare - ali i obalno more do dubine od šest metara.

Područja koja udovolje konvenciji uvrštavaju se na popis svjetskih vlažnih područja, kojih je danas u svijetu 1828.

U Hrvatskoj su za sada samo četiri ramsarska područja - Park prirode "Lonjsko polje", Park prirode "Kopački rit", posebni ornitološki rezervat "Crna Mlaka" te područje delte rijeke Neretve s pet zaštićenih lokaliteta. (hina/metro-portal)

28.01.2010. 16:34:28
Novi komentar
nužno
nužno