« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
što se mora...

Optužnica protiv Rončevića presudna za EU

Nakon deblokade sa Slovenijom najvažniji su potezi koji će sankcionirati korupciju i organizirani kriminal

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Berislav Rončević

,

pregovori s EU

,

Serge Brammertz

,

Ivan Šimonović

,

topnički dnevnici

,

deblokada pregovora

Dogovor sa Slovenijom koji će omogućiti nastavak pregovora Hrvatske s Europskom unijom tek je početak na još teškom putu koji nas čeka. Pregovori se nastavljaju ali još mnogo toga treba učiniti, posebice u kritičnim područjima kao što su pravosuđe i korupcija.

Problem deblokade nemamo samo sa Slovenijom. Zbog nedovoljne suradnje s Haagom blokiraju nas i Nizozemska, Velika Britanija te djelomično Finska i Belgija.

Hrvatska zato prvo mora sankcionirati korupciju na visokim političkim razinama, a kako bi Europskoj uniji dokazala da je na to spremna, ključno je podizanje optužnice protiv bivšeg ministra obrane i unutarnjih poslova Berislava Rončevića zbog afere kamioni.

Slaže se s time i ministar pravosuđa Ivan Šimonović koji navodi da je funkcioniranje takozvane uskočke vertikale s naglaskom na uspješnu borbu protiv korupcije i jedno od ključnih pitanja koja treba riješiti kako bi se nakon slovenske deblokade otvorili pregovori u 23. poglavlju - pravosuđe i ljudska prava.

Prvo treba nastaviti razgovore s trenutno nezadovoljnim glavnim haaškim tužiteljem Sergeom Brammertzom.

- Brammertz će do kraja mjeseca doći u Zagreb i tada ćemo podrobnije razmotriti kako prebroditi problem takozvanih topničkih dnevnika - kaže ministar.

Razgovori se moraju nastaviti i sa zemljama koje također zahtijevaju bolju suradnju s Haagom. Šimonović ističe da je s Nizozemskom situacija već povoljnija, o čemu svjedoči prošlotjedni posjet nizozemskog ministra pravosuđa kad se obvezao da će jednog svog stručnjaka poslati kao savjetnika za reforme u pravosuđu s kojima Nizozemci imaju vlastito iskustvo.

Još jedan važan potez za deblokadu poglavlja o pravosuđu je molba koju je Ministarstvo pravosuđa još 2. lipnja poslalo raspravnom vijeću Haaškog suda zaduženome za predmet "Gotovina, Čermak i Markač". U njoj se traži da vijeće da ocjenu o suradnji Hrvatske. Vijeće je u povodu molbe tražilo očitovanje Tužiteljstva, no još nije odlučilo o tome kada će sazvati raspravu.

Šimonović smatra kako je realno očekivati da ćemo na početku 2012. biti u EU te da se treba pripremiti za šok ulaska u Uniju.

- Pitanje je što nam je još ostalo odraditi. Iz Europske komisije može se čuti kako misle da smo zreli za 23. poglavlje, ali prije toga još žele vidjeti da je pravosuđe do kraja neovisno, da postoje konkretni pomaci u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, te da je pravosuđe efikasno - kaže ministar Šimonović.

15.09.2009. 10:39:38
Novi komentar
nužno
nužno