« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Vlada nas mulja

Mesić oštro opalio po nesposobnoj Vladi

Na otvorenju 85. JMZV-a, predsjednik je izjavio da je Vlada najodgovornija što se krizi ne bliži kraj.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Andrej Svoger, Cropix )

Mesić je paljbu na Vladu započeo bez kurtoaznih pozdrava i zahvala povodom otvorenja Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma.

"U trenutku kada je budućnost neizvjesna, za kurtoazne riječi nema vremena", rekao je Mesić.

Predsjednik Vladu smatra odgovornom za gospodarsku politiku koja se vodi od danas do sutra, bez konkretnih mjera, planova i ciljeva.

"Kako nismo napustili politiku uništavanja vlastite prerađivačke industrije, i dalje pokušavamo održati na životu parazitsku strukturu društva koju bi ona morala hraniti, a polovica radno sposobnog stanovništva je bez posla".

Mesić smatra da je krizu proizvela pogrešna politika koja traje već 16 godina. Riječ je o politici koju hitno treba promijeniti, ali Vlada umjesto da krene u akciju, javnosti daje lažna obećanja i krive prognoze o izlasku iz krize.

"Izjave Vlade sliče na meteorologiju, a ne na ekonomiju. Počinje rat bez poštede, a odgađaju se mjere koje nas mogu spastiti", tvrdi predsjednik.

Predsjednik je istaknuo i analize Svjetske banke te Svjetskog gospodarskog foruma u kojima se opisuje loše stanje hrvatske ekonomije, a osvrnuo se i na analitičare i političare koji se svi odreda slažu da problem postoji, ali ga ne znaju rješiti.

Osvrnuo se i na svoje prethodne govore u kojima se zalagao za promjenu politike nerealnog deviznog tečaja: "Napali su me da tražim devalvaciju, ali nitko zapravo nije osporio postojanje problema, niti predložio neko drugo rješenje."

Mesić je podsjetio da je potrebno smanjiti državnu i javnu potrošnju, te da je nedopustivo da hrvatski građani plaćaju najveće poreze.

"Vlada provodi politiku koja stvara krizu, umjesto da krizu liječi", zaključio je Mesić.

15.09.2009. 11:32:38
Novi komentar
nužno
nužno