« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
SIRIJA

Oporba u Siriji već dogovara suradnju s Arapskom ligom

U Siriji od sredine ožujka traju prosvjedi koje režim silovito guši i u kojima je u osam mjeseci poginulo 3.500 ljudi, po podacima UN-a

Fotografija vijesti
Više o

Arapska liga

,

Bašar al-Asad

,

prosvjedi u Siriji

,

sirijska oporba

Ako režim Bašara al-Asada ubrzo padne, sirijska će oporba (Sirijsko narodno vijeće) surađivati s predstavnicima Arapske lige na pripremi zakona i propisa za prijelazno razdoblje vlasti, javlja Hina.

"SNV pregovara sa sirijskim aktivistima i disidentima o organiziranju nacionalne konferencije u suradnji s Arapskom ligom kako bi pripremili prijelazno razdoblje u zemlji", rekao je glasnogovornik SNV-a, glavne oporbene koalicije, a prenosi se u priopćenju.

"Glavno tajništvo i izvršni ured SNV-a sastali su se ovih dana u Kairu sa sirijskim uglednicima, političkim disidentima i aktivistima", rekao je glasnogovornik čije ime nije objavljeno.

"Dogovorili su se o osnivanju odbora za planiranje u koji će ući članovi SNV-a te politički disidenti i aktivisti, a koji će zajedno s Arapskom ligom nadzirati pripremu prijelazne faze", dodaje se u priopćenju.

Na završetku konferencije objavit će se memorandum o razdoblju nakon Asada.

U tom dokumentu koji će se podastrijeti ministarskom vijeću Arapske lige bit će navedeni "podaci i pravila za vođenje prijelazne faze kako bi se za nju pridobile i kako bi u njoj sudjelovale sve političke snage u Siriji", dodaje se.

U Siriji od sredine ožujka traju prosvjedi koje režim silovito guši i u kojima je u osam mjeseci poginulo 3.500 ljudi, po podacima UN-a.

Arapska liga je 1. studenog iznijela prijedlog o izlasku iz krize koji predviđa prekid nasilja. Režim predsjednika Bašara al-Asada prihvatio je prijedlog, ali ga na terenu nije proveo.

22.11.2011. 16:18:00
Novi komentar
nužno
nužno