« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
POMLAĐIVANJE ITALIJE

Djeca talijanskih useljenika bez državljanstva

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano se zalaže za automatizam dobivanja državljanstva djece useljenika rođene u Italiji

Fotografija vijesti
Više o

Italija

,

Giorgio Napolitano

,

imigranti

Predsjednik Italije Giorgio Napolitano komentirao je  činjenicu da djeca useljenika rođena u Italiji ne dobivaju automatski talijansko državljanstvo i nazvao je apsurdnom te je pozvao talijanski parlament da izmjeni postojeći zakon, javlja Hina.

"Nadam se da će parlament razmotriti pitanje državljanstva djece čiji su roditelji imigranti, a rođena su u Italiji,  rekao je Napolitano u govoru održanom u Kvirinalskoj palači.

"Društvu je potrebna nova energija, osobito našemu društvu koje je sve starije i sve sklerotičnije", kazao je 86-godišnji talijanski predsjednik, koji je odigrao ključnu ulogu u nedavnim političkim događajima u Italiji. On je pozvao parlamentarne zastupnike da o ovom problemu što hitnije razgovaraju te da izmijene postojeći zakon koji se temelji na načelu krvne veze, tj. podrijetla (lat. ius sanguinis) za dobivanje državljanstva.

Predsjednikov prijedlog pozdravila je većina lijevih stranaka i stranaka centra, te organizacija Save The Children, a odbacila ju je Sjeverna Liga, bivša saveznica vlade bivšega premijera Silvija Berlusconija.

"Predsjednik Napolitano ne može nam nametati zakone koji su protiv naše tisućljetne kulture, mijenjajući pritom naše zakone, među kojima ne postoji ius soli (načelo područja), već isključivo ius sanguinus (načelo krvne veze)", izjavio je eurozastupnik Lige Mario Borghezio.

U Italiji trenutačno živi više od pet milijuna stranaca. Za prava imigranata zauzeo se i vođa najjače lijeve stranke Demokratske stranke Pier Luigi Bersani, podsjetivši kako roditelji stotina imigrantske djece plaćaju poreze, njihova djeca pohađaju talijanske škole u kojima se uči i govori talijanski", no ne smatraju se "ni Talijanima i imigrantima, što je", kako je istaknuo Bersani, "sramota".

Po medijima, više od 700 tisuća djece useljenika školuje se u Italiji, a oko pola milijuna ih je u njoj i rođeno.

22.11.2011. 19:58:41
Novi komentar
nužno
nužno