« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Pošast se širi

Opijum je smrtonosniji od rata

Goleme količine opijuma proizvedenog u Afganistanu ubijaju više ljudi u zapadnim zemljama nego rat koji NATO vodi u toj zemlji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

opijum

,

rat

Ta zemlja koja proizvodi 92 posto opijuma u svijetu, čija se vrijednost na tržištu procjenuje na 65 milijarda dolara, tim novcem financira pobunjenike i kriminalne skupine, napose u srednjoj Aziji, u Rusiji i na Balkanu, po izvješću objavljenom u Beču.

Opijum koji uzima 15 milijuna ovisnika, odnosi stotinjak tisuća života na godinu i pridonosi širenju virusa aidsa, ističe UNODC. Manje od 2 posto tog opijuma i heroina zaplijene vlasti prije nego napuste Afganistan, a 40 posto heroina prokrijumčari se preko granice u Pakistan, 30 posto u Iran i oko 25 posto u srednju Aziju.

"Zapljena afganistanskog opijuma na mjestu proizvodnje bila bi puno uspješnija i jeftinija od zapljene na mjestu konzumiranja", ističe glavni direktor te UN-ove agencije Antonio Maria Costa, pozivajući međunarodnu zajednicu da odlučnije djeluje na terenu.

"Izravna umiješanost talibana u krijumčarenje opijuma omogućuje im da financiraju sve sofisticiraniju i veću ratnu mašineriju", upozorava Costa, podsjećajući da fundamentalisti više ne prežu od suradnje s kriminalnim organizacijama. Kako navodi UNODC, talibani na toj trgovini zarađuju danas 160 milijuna dolara.

Na Balkanu koji je važna ruta za tranzit opijuma na zapad Europe, gdje se konzumira 88 tona heroina na godinu, zaplijeni se tek 2 posto pošiljka, što je isti udio kao u samom Afganistanu, dodaje UNODC. (Hina/Metro-portal)

21.10.2009. 23:48:08
Novi komentar
nužno
nužno