« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
MANJI RIZIK OD INFARKTA

Operativni zahvat za smanjenje težine pozitivno utječe na zdravlje

"U usporedbi s uobičajenim liječenjem, operativni zahvati bili su povezani s manjim brojem kardiovaskularnih incidenata kod pretilih odraslih osoba", kažu znanstvenici

Fotografija vijesti
Više o

srčani udar

,

operacija

,

prekomjerna težina

,

kardiovaskularne bolesti

Odrasle pretile osobe koje su bile podvrgnute operativnom zahvatu radi smanjenja tjelesne težine imale su manje izglede kasnije pretrpjeti srčani ili moždani udar ili umrijeti od njega u odnosu na osobe koje nisu bile podvrgnuti zahvatu, pokazalo je švedsko istraživanje, javlja Hina.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od 4.000 osoba koje su bile liječene u švedskim bolnicama od pretilosti. Između 1987. i 2001. polovica tih osoba odlučila se za operativne zahvate poput podvezivanja želuca a druga polovica liječena je konzervativno te promjenom životnog stila.

"U usporedbi s uobičajenim liječenjem, operativni zahvati bili su povezani s manjim brojem kardiovaskularnih incidenata kod pretilih odraslih osoba", napisao je voditelj istraživanja Lars Sjostrom sa sveučilišta u Gothenburgu.

Stanje bolesnika praćeno je deset godina kako bi se utvrdilo koliko ih je pretrpjelo moždani udar ili infarkt.

Ukupno 199 osoba podvrgnutih zahvatu pretrpjelo je srčani ili moždani udar a 28 je umrlo, dok su u skupini koja nije liječena operativnim metodama 234 osobe pretrpjele infarkt ili moždani udar i 49 ih je umrlo.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu JAMA.

05.01.2012. 20:35:46
Novi komentar
nužno
nužno