« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
AFGANISTANSKI OTPOR

Operacija Muštarak napreduje sporije od očekivanog

Saveznički zapovjednici smatraju kako bi ofenziva u Helmandu mogla potrajati još mjesec dana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

Robert Gates

,

ISAF

,

Michael Mullen

,

Helmand

,

protutalibanska ofenziva

,

operacija Muštarak

Velika ofenziva koju na jugu Afganistana vode NATO i afganistanska vojska napreduje sporije nego što se planiralo, zbog otpora talibana, a napose zbog bomba koje pobunjenici skrivaju uz cestu, priznao je čelnik Pentagona Robert Gates.

Operacija Muštarak (Zajedno, na jeziku dari) u kojoj od 13. veljače sudjeluje 15.000 afganistanskih i međunarodnih vojnika, "napreduje sporije nego što se planiralo", ali ipak ne dovodi u pitanje strategiju generala Stanleyja McChrystala, zapovjednika NATO-ovih Međunarodnih snaga za pomoć sigurnosti (ISAF), rekao je američki ministar obrane na tiskovnoj konferenciji.

"Premda nešto sporije nego što smo planirali, stalno napredujemo", istaknuo je zapovjednik združenog vojnog stožera Michael Mullen, koji je uz Gatesa nazočio konferenciji.

Admiral Mullen je upozorio da ne treba odmah izvlačiti zaključak o toj velikoj ofenzivi čija je zadaća preuzimanje nadzora nad Mardžom, bivšim talibanskim uporištem u pokrajini Helmandu.

Po riječima britanskog generala Nicka Cartera, koji je u NATO-ovim snagama zadužen za jug Afganistana, operacija u kojoj su dosad poginula četrnaestorica NATO-ovih vojnika i Afganistanac, mogla bi potrajati mjesec dana.

Gates je usto pohvalio Pakistan zbog nedavnog uhićenja nekoliko talibanskih vođa, ne otkrivajući pojedinosti o tim operacijama, u kojima je, po nekim izvorima, sudjelovala i CIA. (hina/metro-portal)

23.02.2010. 10:53:53
Novi komentar
nužno
nužno