« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZATEGNUTI ODNOSI

Kina od SAD-a traži da popravi štetu nastalu Dalaj-laminim posjetom

Kina traži od američke strane da ozbiljno preispita svoje stajalište zbog razvoja kinesko-američkih veza

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Kina

,

Dalaj Lama

Kina je pozvala u utorak Sjedinjene Države da "poprave štetu" koju je bilateralnim odnosima nanio prošlotjedni susret američkog predsjednika Baracka Obame i Dalaj lame, duhovnog vođe tibetskih budista.

"Kina traži od američke strane da ozbiljno preispita svoje stajalište, da poduzme vjerodostojne korake radi popravka štete i pružanja potpore zdravom razvoju kinesko-američkih veza", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang na tiskovnoj konferenciji.

Unatoč upozorenjima Pekinga, Barack Obama je u četvrtak u Bijeloj kući primio Dalaj lamu, s kojim se zadržao u razgovoru gotovo sat vremena, u času kada su bilateralni odnosi ionako zategnuti.

Kina je odmah upozorila da susret "ozbiljno šteti" bilateralnim vezama i pozvala je Washington da "odmah poduzme sve kako bi se poništio negativan utjecaj" tog susreta, ne rekavši što točno.

Kineske vlasti koje su u petak u znak prosvjeda pozvale američkog veleposlanika u Kini, optužuju Dalaj lamu koji od 1959. živi u izbjeglištvu, za separatizam.

Usto se redovito protive njegovu susretu s međunarodnim dužnosnicima. (hina/metro-portal)

23.02.2010. 11:23:57
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    enime
    23.02.2010. 14:48
    Od sad ce Amerika puziti pred Kinom,pratite situaciju.
Novi komentar
nužno
nužno