« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

OPEC će zadržati razinu proizvodnje

Prikladna cijena za potrebna ulaganja u proizvodne kapacitete bila bi 70 dolara po barelu

(Corbis)
Više o

nafta

,

OPEC

,

proizvodnja nafte

,

Abdalla Salem EL Badri

Ministri nafte članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC-a) odlučili su na 153. izvanrednoj konferenciji u četvrtak u Beču zadržati postojeću razinu proizvodnje sirove nafte.

Zbog recesije, pada industrijske proizvodnje i porasta nezaposlenosti, OPEC koji proizvodi 40 posto svjetske nafte, odlučio je zadržati postojeće proizvodne kvote koje, kako je rekao na konferenciji za novinare glavni tajnik toga naftnog kartela Abdalla Salem EL Badri, iznose 24,845 milijuna barela dnevno.

"Naftno je tržište jako dobro opskrbljeno sirovom naftom. Želimo razumnu cijenu sirove nafte na zadovoljstvo proizvođača i potrošača i kao što su ministri rekli, 70 dolara po barelu bila bi prikladna cijena i tada bi bilo moguće očekivati ulaganja u proizvodne kapacitete što je jako potrebno, a izostalo je proteklih mjeseci", kazao je EL Badri.

Na sastanku je izražen blagi optimizam, rekao je EL Badri, te dodao da se američko gospodarstvo polagano oporavlja, a sada su oči uprte u razvitak europskoga gospodarstva.

Cijene sirove nafte na međunarodnim tržištima porasle su na više od 58 dolara za barel, djelomično zbog napetosti u Nigeriji i slaboga dolara.

Po OPEC-ovim izvorima u srijedu je cijena barela sirove nafte iznosila 58,71 dolar, u odnosu na dan ranije kad je bila 58,55 dolara.

Na prošloj redovitoj konferenciji OPEC-a u Beču u ožujku, također nije bilo promjena prozvodnih kvota, ali cijene su se penjale od 30 na 40 i prešle 58 dolara po barelu. "OPEC ne želi prebrzi rast cijena sirove nafte", zaključio je glavni tajnik OPEC-a El Badri, jer "su stabilnost tržišta i cijena prioritetne zadaće OPEC-a".

Iduća redovita ministarska konferencija toga naftnog kartela održat će se 9. rujna u Beču. (hina/metro-portal)

28.05.2009. 20:30:24
Novi komentar
nužno
nužno