« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Fiat odustaje od Opela

Nakon što su pregovori zaustavljeni s GM-om, Fiat danas objavio kako odustaje

(Getty Images)
Više o

General Motors

,

Opel

,

Fiat

,

vlasnik Opela

Talijanski proizvođač automobila Fiat objavio je da se povlači iz ključnih pregovora o budućnosti njemačkog konkurenta Opela, koji će u petak poslijepodne biti održani u Berlinu.

U priopćenju objavljenom u Torinu Fiat ističe da neće prisustvovati sastanku kojeg je za petak poslijepodne dogovorila njemačka kancelarka Angela Merkel s Opelovom krovnom tvrtkom, američkim General Motorsom, i dvama kompanijama koje se nadmeću za preuzimanje kontrole nad Opelom, od kojih je jedna upravo taj talijanski proizvođač automobila. Drugi je ponuđač kanadski proizvođač dijelova za automobile Magna.

Prethodni je krug maratonskih pregovora bez rezultata prekinut u četvrtak rano ujutro, nakon što je GM neočekivano priopćio da će mu za održavanje europskih operacija trebati dodatna sredstva.

Objašnjavajući Fiatovu odluku o povlačenju iz pregovora, izvršni direktor Sergio Marchionne kazao je kako bi taj zahtjev GM-a prisilio Fiat na financijsko podupiranje Opela i naveo ga na poduzimanje nepotrebnih i iracionalnih rizika.

Njemački ministar gospodarstva Karl-Theodor zu Guttenberg jasno je dao do znanja da, ako potencijalni ulagači ne povise svoje ponude, Opelu prijeti insolventnost. Pregovori su se trebali nastaviti u petak u 16 sati.

Iako je konačna odluka o budućnosti Opela u rukama GM-a i američke vlade, Njemačka se nada da je GM-ove europske operacije moguće spasiti pomoću predloženog 1,5 milijardi eura vrijednog kredita.

GM je obećao da će Vauxhall i ostale europske podružnice prenijeti pod brend Opel dok ne bude pronađen kupac. Ponuđači također očekuju od vlade da pokrije više od pet milijardi eura Opelovih obveza vezanih uz mirovine i kompenzacijske pakete. (hina/metro-portal)

29.05.2009. 10:42:44
Novi komentar
nužno
nužno