« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu
HLH

Onečišćenje zraka četvrti je uzrok smrti u svijetu

Povodom Dana planete Zemlje HLH pod pokroviteljstvom HAHU organizira simpozij o utjecaju onečišćenja zraka i buke na rizik od razvoja arterijske hipertenzije i ukupnoga pogoršanja zdravlja

Onečišćenje zraka
Onečišćenje zraka (Arhiva)
Više o

onečišćenje zraka

,

HLH

Suočeni s neminovnim učincima klimatskih promjena, svijest o važnosti utjecaja okoliša na zdravlje postaje sve veća. Upravo zbog toga Hrvatska liga za hipertenziju već drugu godinu za redom organizira simpozija povezane s tim problemima. Ove godine simpozij se održava pod nazivom „Onečišćenje zraka, buka i ukupan rizik - okolišna hipertenziologija." Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti kao pokrovitelj Hrvatske lige za hipertenziju i javno-zdravstvene akcije Lov na Tihog ubojicu suorganizator je i ovoga važnog iskoraka u borbi za zdravlje nacije.

Na ovogodišnjem simpoziju, koji će također biti popraćen tiskanjem knjige, bit će riječi o akutnome i kroničnome utjecaju onečišćenja zraka na brojne aspekte zdravlja, a isto tako bit će prikazane spoznaje o utjecaju buke na ljudsko zdravlje.

Prema zadnjim velikim izvještajima onečišćenje zraka u svijetu se nalazi na visokome četvrtom mjestu kao uzrok smrti i u muškaraca i u žena. Onečišćenje se nalazi odmah iza povišenoga sistoličkog krvnog tlaka, pušenja, loše prehrane (previše kuhinjske soli) i povišenih vrijednosti šećera u krvi. U posljednjih tridesetak godina utjecaj onečišćenja zraka postaje sve veći i važniji što se poklapa s klimatskim promjenama odnosno globalnim zatopljenjem.

Nadalje, buka prometa je jedan od najrelevantnijih uzroka bolesti u Europi. Ograničena pozornost na buku prometa u usporedbi s drugim velikim onečišćivačima, kao što je onečišćenje zraka rezultirala je znatnim prazninama u znanju i malim prioritetima u okviru inicijativa za zdrave i održive gradove, kao što je Urban Agenda za Europsku uniju. Promet motornih vozila znači ne samo onečišćenje zraka i buku, već i slabiju tjelesnu aktivnost, koja je pak uzrok debljanja. Stoga je nužno proširiti svijest o potrebi smanjenja prometa motornih vozila, osobito u gusto naseljenim urbanim područjima.

Onečišćenje zraka i buka do nedavno nisu bili nešto o čemu bi primarno razgovarali kao o cilju zdravstvene skrbi. No, zabrinjavajući podaci o njihovom sve većem utjecaju na razne pogubne ishode, na ljestvici interesa pomiču ih sve više. Hrvatska nije zaobiđena tim novim „demonima" i zadatak znanstvene i stručne zajednice koja svakako uključuje zdravstvene radnike je učiniti sve napore kako bi svi ne samo postali dodatno svjesni, nego kako bi svatko na svoj način pridonio smanjivanju njihova utjecaja. Hrvatska liga za hipertenziju pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti već drugu godinu za redom organizira međunarodne simpozije u radu kojih sudjeluju vodeći stručnjaci sa željom da pokušamo realizirati stari moto „misli globalno, djeluj lokalno", izjavio je akademik Bojan Jelaković.

Predavanja sa simpozija će biti dostupna na edukativnim stranicama Hrvatske lige za hipertenziju od Dana planeta Zemlje, 22. travnja, a rasprave i okrugli stolovi bit će održani 11. i 12. svibnja kada će biti prikazani i podaci za Hrvatsku, a svakako će jedan od fokusa biti rasprava o spalionicama smeća.

21.04.2023. 18:52:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.04.2023. 13:07
    otrov oko nas u zraku hrani vodi
Novi komentar
nužno
nužno