« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
Kampanja Dosta!

Okrugli stol o integraciji Roma u hrvatsko društvo

Predstojnik Odjela za Rome i Putnike u Vijeću Europe, Michael Guet predstavit će dosege kampanje Dosta! koja je 2009. godine započela i u Hrvatskoj

Fotografija vijesti

U Zagrebu će se 17 .2. 2011. u 10.30 u hotelu Palace održati okrugli stol na temu Romi u Hrvatskoj - integracija Roma u hrvatsko društvo. U okviru toga događanja predstojnik Odjela za Rome i Putnike u Vijeću Europe, Michael Guet predstavit će dosege kampanje Dosta! koja je 2009. godine započela i u Hrvatskoj.

Kampanja Dosta! nastala je kao projekt Vijeća Europe kojemu je cilj otklanjanje predrasuda vezanih uz Rome. Provodi se po raznim europskim zemljama i nastoji na povećanju osjetljivosti većinskog stanovništva prema romskoj manjinskoj skupini.

U uvodnom dijelu izlaganja prisutnima će se obratiti predstojnik Ureda za nacionalne manjine Vlade RH, Branko Sočanac, predstojnik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer, zastupnik romske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, Nazif Memedi te Siniša Tatalović profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Okrugli stol otvorit će predsjednica Vlade RH,  Jadranka Kosor.

Za okruglim stolom g. Guet govorit će o provedbi kampanje Dosta!, a savjetnica u Uredu za nacionalne manjine Vlade Republike Slovenije izložit će situaciju o Romima u Sloveniji gdje se također provodi kampanja Dosta!

Za kraj će Jean-Pierre Liégeois govoriti o svojoj knjizi Romi u Europi. Upravo je predstavljanje te knjige bio povod organiziranju okruglog stola o Romima u Hrvatskoj. Jean-Pierre Liégeois niz godina se bavi Romima, a osamdesetih godina 20. st. osnovao je Centar za istraživanje Roma na sveučilištu René Descartes u Parizu. U okviru toga Centra djelovala je biblioteka Interface koja je objavljivala knjige Roma i o Romima. Unutar te biblioteke objavljeno je pedesetak naslova. Ibis grafika od 2002. godine surađuje s bibliotekom Interface i objavila je neke od njenih naslova na hrvatskom.

Nakon što se povukao s mjesta ravnatelja biblioteke Interface Jean-Pierre Liégeois nastavio je suradnju s Vijećem Europe u čijem je izdanju objavljen i original knjige Romi u Europi, 2007. godine. Ta knjiga nastala je iz želje da se pruže pouzdani podaci o životu i običajima europskih Roma, te da se pomogne uklanjanju predrasuda prema Romima. Tekst knjige temelji se na istraživanjima europskih znanstvenika o lokalnim romskim zajednicama, a J. P. Liégeois objedinio je ta istraživanja u zanimljiv i cjelovit tekst.

Hrvatsko izdanje knjige Romi u Europi objavila je Ibis grafika krajem 2009. godine.

15.02.2011. 21:49:10
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Crozona
    16.02.2011. 20:02
    Oni sami svojim ponašanjem potvrđuju sve predrasude koje to ustvari nisu. Od Roma možda njih 5% živi normalnim civiliziranim načinom.
Novi komentar
nužno
nužno